Povestea cutremurătoare a Alinei. Fata a fost scoasă dintr-un azil, găsită legată în altul și apoi uitată de șapte luni într-un spital

Carla Tănasie Data publicării:
alina-pacient-digi24
Autoritățile nu știu nimic despre soarta unei fete salvate vara trecută dintr-un azil din Mureș. A fost dusă într-un alt centru, în Ialomița, unde a fost găsită apoi legată, iar de acolo a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Obregia, unde este uitată de 7 luni. FOTO Captură Digi24

Statul român devine complice, prin ignoranță, la traumele produse oamenilor chinuiți în azilele groazei din Mureș. Pare incredibil, dar autoritățile nu știu nimic despre soarta unei fete salvate vara trecută, la izbucnirea scandalului. A fost dusă într-un alt centru, în Ialomița, unde a fost găsită apoi legată, iar de acolo a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Obregia, unde este uitată de 7 luni. Practic, statul a mutat-o dintr-un iad în altul. Iar în acest caz, statul este Direcția de asistență socială sector 6, din subordinea Primăriei Sectorului 6, unde toată lumea refuză să vorbească despre acești oameni. Un reportaj cutremurător, la Pacient în România.

VIDEO Imagini și informații care vă pot afecta emoțional

Asistent social la spitalul Obregia: "În acest moment se află internate două dintre cazurile de la Târgu Mureș. Unul dintre cazuri este din septembrie 2023. "

Alina are 19 de ani și este unul dintre beneficiarii azilului groazei din Mureș, găsiți acum 8 luni în subsolul centrului în condiții infernale. A fost mutată de DGASPC Sector 6, în evidența căreia este, la un centru din Ialomița. O lună mai târziu,  inspectorii Consiliului de Monitorizare o găseau pe tânără într-un alt iad.

Clara Mica, inspector la Consiliul de Monitorizare: "Era legată, cred că nu i se dădea nici de mâncare, era slăbită foarte tare ".

Emanuel Botnariu, Consiliul de Monitorizare: "Au venit cei de la crima organizată și împreună cu ei s-a chemat ambulanța. " 

De la centrul din Ialomița, Alina a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Obregia, unde ar fi trebuit să rămână o perioadă pentru tratament. Nu a mai fost luată de nimeni nici până azi.

Asistentă socială la Obregia: "DGASPC ne spune că nu sunt locuri. Din septembrie până astăzi s-a derulat o continuă corespondență cu Direcția de asistență socială a sectorului. Pare din hârtiile pe care le avem noi că ei continuă să caute și în acest moment o soluție pentru pacienta aceasta. "

Am plecat pe firul acestei povești revoltătoare, să vedem cum e posibil ca statul să nu poată găsi un loc într-un centru, unde Alina să fie ajutată.  

DGASPC Sector 6, instituția care o are în evidență, e o fortăreață. Mult timp nu ne-a răspuns nimeni la telefon. Când am reușit să luăm legătura cu directoarea, ne-a pasat la biroul de presă al primăriei, pe motiv că nu poate vorbi. Însă atât cât a vorbit, a scos la iveală un adevăr șocant: instituția a pierdut pur și simplu urma acestei tinere.

Discuție reporter - Gabriela Schmutzer, director al DGASPC Sector 6:

Gabriela Schmutzer: Eu atât pot să vă spun: sunt bine toți, nu e niciun fel de problemă cu ei.

Reporter: E o persoană la Obregia, care a rămas în spital din luna septembrie, o fată de 19 ani.

Gabriela Schmutzer: Nu este în spital din luna septembrie.

Reporter: Dumneavoastră îmi spuneți că nu mai este nimeni în spital, iar eu vă spun că mai este cineva în spital și a rămas în spital. Și astăzi este în spital.

Gabriela Schmutzer: Nu am nimic să vă declar!

Încercăm să luăm legătura și cu biroul de presă al Primăriei sector 6. Nu răspunde nimeni. La telefon, nici primarul nu a răspuns, așa că am mers să îl căutăm la birou.

De ce toată lumea tace? Am insistat să aflăm un răspuns oficial și am mers la un eveniment unde primarul Ciprian Ciucu era invitat. Iată reacția sa la vederea echipei Digi24: "Modalitatea dvs. de a face jurnalism este foarte, foarte joasă. Aveți niște standarde foarte, foarte joase, extrem de joase. La revedere! "

La scurt timp după această ieșire nervoasă, primarul se întoarce pentru clarificări. Dar ține să precizeze că de asistență socială se ocupă un viceprimar.

Ciprian Ciucu: "Rapoartele arătau că sunt în condiții optime acei oameni, ceea ce am aflat că contravine realității din teren. Îmi pare rău că am aflat atât de târziu de caz și de acum nu pot să iau măsurile care se impun"

Clara Mica, inspector la Consiliul de Monitorizare: "Este o persoană care. dacă ar fi dusă într-un centru și s-ar ocupa de ea și s-ar face abilitare-reabilitare, este un om pe care putem să-l salvăm. Nu, nu trebuie să stea în spital. "

În centrul din Ialomița, unde Alina a fost găsită legată, mai sunt și alte persoane care provin din azilul groazei din Mureș. Iar unele cer să plece. Am mers acolo alături de reprezentanta Centrului de Resurse Juridice, organizația care a făcut publice ororile de la Mureș. Surpriză însă. Accesul i-a fost blocat și a fost ținută cu poliția la poartă o oră și jumătate, pe motiv că nu are valide documentele care să îi permită vizita.  

Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ: "Acest tânăr care este una din victimele din centrul din Mureș ne spune de luni de zile că vrea să plece de aici   ei știu foarte bine cine este Centrul de Resurse Juridice și că avem toate actele în regulă. "

Într-un final, poliția și administratorul centrului se lămuresc și cedează.

Andrei Cristache, administrator al Asociației Dales: "Nu avem nimic de ascuns,  noi, că nici nu pot să-i spun bussines, dar în acest bussines încă de la început am plecat pe premisa că suntem plătiți să facem o faptă bună. O faptă bună o faci gratuit de obicei, noi suntem și plătiți ".

8.000 de lei lunar plătește DGASPC Sector 6 pentru fiecare beneficiar, inclusiv pentru Alina, care a fost găsită legată. În realitate, binele și dorințele acestor oameni chinuiți de boli și mulți dintre ei părăsiți de familii nu contează pentru nimeni.

Georgiana Pascu, manager de proiect la CRJ: "Au reclamat faptul că nu au știut unde ajung. Au aflat fie în drum spre centru, fie înainte cu o zi, unii dintre ei au și spus că nu vor să se afle aici. "

Dacă angajaților din centre le-ar păsa de acești oameni, viața lor ar fi alta. Exemplul clar este tânăra de 24 de ani, imaginea ororilor din azilele groazei. O vom numi Cristina. A fost găsită de Centrul de Resurse Juridice în stare extrem de gravă, în subsolul centrului din Bărdești, Mureș. Nimeni nu-i mai dădea nicio șansă. A ajuns însă într-un centru de lângă București, unde a fost îngrijită cum ar trebui să fie toți, iar acum, la 8 luni distanță, omul care nu putea nici măcar să se miște merge și zâmbește.

Grav este că astfel de traume nu sunt istorie, în ciuda uriașului scandal public și a controalelor-mamut făcute de stat.

Clara Mica, inspector la Consiliul de Monitorizare: "Mergem în foarte multe centre și îi găsim foarte, foarte rău în continuare. Îi găsim în condiții foarte mizere, gândaci ".  

Noi modificări legislative în domeniul asistenței sociale urmează să intre în vigoare și promit protejarea oamenilor internați în aceste centre.

Florin Dobrescu, secretar de stat la Ministerul Muncii: "În acest pachet legislativ se stabilește înființarea unui registru național electronic de evidență a beneficiarilor, vor fi introduse date despre beneficiar, despre serviciile primite, despre membrii familiei, despre managerul de caz ".

În scandalul azilelor groazei din Mureș, 3 persoane au fost reținute timp de 6 luni: fondatorul asociației și alți 2 angajați. Acum sunt sub control judiciar.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri