VIDEO. „Fregata invizibilă” a francezilor a ajuns în portul Constanța

Data publicării:
fregata invizibila

Fregata invizibilă”, aşa cum este supranumită o navă a marinei franceze, a ajuns în România. Datorită formei şi culorii sale, LaFayette este foarte greu de detectat de radarele inamice. Asta nu i-a împiedicat însă pe ruşi să îi urmărească traseul, din momentul în care a intrat în Marea Neagră.

Întregul echipaj, format din peste 160 de marinari, este necesar pentru a pune fregata în mişcare. În cabina de comandă însă, totul este automatizat, iar navigarea propriu-zisă se poate face doar cu patru oameni.

„Această navă a fost construită în urmă cu 20 de ani şi este o fregată indetectabilă. Are o lungime de 125 de metri, 4.000 de tone greutate, iar echipajul mumără 165 de persoane”, a explicat Francisc Delatte, comandantul fregatei.

Armamentul pe care fregata LaFayette îl are la bord îi permite să facă faţă luptei în toate cele trei mediile: marin, submarin şi aerian. În plus, nava prinde o viteză destul de mare dacă stăm să ne gândim că vorbim despre o fregată de război: 25 de norduri, echivalentul a peste 40 de kilometri pe oră.

LaFayette are la bord cu opt rachete antinavă de tip MM 40 Exocet şi un tun antiaerian de calibrul 20 de milimetri.

„Acolo, deasupra hangarului unde este garat elicopterul, există un sistem de rachete antiaeriene Crotal”, a spus comandantul fregatei.

Elicopterul Panthere este dotat cu un tun de asalt de calibrul 5,56 milimetri, un radar şi o cameră de supraveghere video. Din echipajul elicopterului fac parte doi piloţi, un tactician şi un scafandru de luptă.

La bordul navei există şi un cabinet medical cu o mică sală de operaţii.

Fregata La Fayette va pleca din portul Constanţa luni, când va participa la un exerciţiu în Marea Neagră, alături de alte două nave militare româneşti.

Vom efectua manevre de grup, exerciţii de schimb de informaţii şi simulări de aprovizionare pe mare”, a spus comandantul fregatei.

Odată intrată în apele internaţionale ale Mării Negre, fregata LaFayette a fost urmărită îndeaproape de ruşi. Prezenţa acestora a fost detectată imediat, iar comandantul navei spune că nu s-a simţit deloc intimidat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri