Avocatul Poporului cere modificarea legii pentru a avea prevederi unitare cu privire la hărțuirea la locul de muncă

Data actualizării: Data publicării:
O femeie este țintuită de perete de un bărbat la locul de muncă.
Avocatul Poporului cere modificarea legii pentru a avea prevederi unitare cu privire la hărțuirea la locul de muncă. Foto: Profimedia Images

Avocatul Poporului cere modificarea codului muncii și atrage atenția că legile actuale nu au prevederi unitare când vine vorba de hărțuirea și violența la locul de muncă, un lucru care îngreunează activitatea inspectorilor ITM.

Ecaterina Mirea, adjunctul Avocatului Poporului, a spus că inspectorii de muncă au reclamat că nu au o procedură specifică de soluţionare a cauzelor de hărţuire. O altă problemă pe care aceștia o au este imposibilitatea identificării de dovezi care să le susțină anchetele, a mai spus Mirea, potrivit Agerpres.

Ecaterina Mirea a punctat că o altă problemă este legată de faptul că inspectorii de muncă nu ştiu când au competenţă să soluţioneze o faptă de hărţuire.

"Dacă avem o faptă de hărţuire pe criteriile stabilite în Codul muncii, sunt competenţi inspectorii de muncă, dar dacă avem o faptă de hărţuire morală la locul de muncă, devin competenţi cei de la CNCD", a explicat adjunctul Avocatului Poporului.

Ecaterina Mirea a afirmat că nu sunt stabilite măsuri de sprijin pentru victimele hărţuirii la locul de muncă, cum ar fi consilierea psihologică.

"Totodată, nu sunt prevăzute acţiuni sau condiţii de încurajare a persoanelor care sunt supuse unor astfel de fapte, în sensul de a le reclama şi un lucru deosebit de important este faptul că nu sunt îndrumări, ghiduri uşor accesibile cu privire la ceea ce reprezintă dreptul de a lucra într-un mediu sigur, fără hărţuire la locul de muncă, dar şi cu privire la paşii ce trebuie urmaţi de persoanele care sunt supuse unor astfel de fapte", a adăugat Ecaterina Mirea.

Aceasta a precizat că instituţia mai recomandă completarea Codului muncii, în sensul introducerii unei prevederi din care să reiasă că angajatorii cu un număr de peste zece de angajaţi au obligaţia să identifice cel puţin un angajat căruia să îi repartizeze, prin fişa postului, atribuţii în domeniul prevenirii hărţuirii și violenţei la locul de muncă.

Un raport prezentat de Avocatul Poporului mai propune, printre altele, înfiinţarea, în cadrul Inspecţiei Muncii, respectiv în cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, a unor compartimente specializate în domeniul hărţuirii și violenţei la locul de muncă, stabilirea unor politici organizaţionale prin care să fie descurajată şi sancţionată orice formă de hărţuire, organizarea unor campanii de informare privind combaterea situaţiilor de vulnerabilitate a angajaţilor pe piaţa muncii, inclusiv în cazul persoanelor cu dizabilităţi.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri