Câinii fără stăpân, nedresaţi, sunt capabili să înţeleagă gesturi complexe doar observând îndeaproape omul

Data actualizării: Data publicării:
catel caine trecere pietoni

Un nou studiu, publicat în jurnalul ştiinţific Frontiers in Psychology, sugerează că exemplarele de câine fără stăpân, nedresate, sunt capabile să înţeleagă indicaţiile prin gesturi ale omului, relatează vineri Press Association, citată de Agerpres.

Aproximativ 80 de procente dintre câinii prietenoşi şi mai puţin anxioşi care au participat la cercetare au urmărit cu succes indicaţiile transmise prin gesturi către o anumită locaţie, în ciuda faptului că nu beneficiaseră anterior de dresaj.

Cercetătorii au declarat că acest lucru sugerează faptul că animalele sunt capabile să înţeleagă gesturile complexe doar urmărindu-i pe oameni. Ei au adăugat că acest lucru ar putea avea implicaţii în reducerea conflictelor dintre câinii fără stăpân şi oameni.

Doctor Anindita Bhadra din cadrul Institutului Indian pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cercetare din Kolkata, India, şi colegii săi, au studiat câinii fără stăpân din mai multe oraşe indiene. Ei au abordat 160 de exemplare de câini fără stăpân, solitari, şi au aşezat două recipiente acoperite pe jos, lângă aceştia. Un cercetător a indicat apoi către unul dintre cele două boluri, fie o dată, fie în mod repetat, şi a consemnat dacă animalul s-a apropiat de bolul indicat. Specialiştii au urmărit, de asemenea, starea emoţională percepută a câinilor în timpul experimentului.

Citiți și:
VIDEO | Câinele, pietonul model. Cum traversează un câine, în comparație cu o mamă și copilul său

Aproximativ jumătate dintre animale nu s-au apropiat de niciun recipient, potrivit studiului. Cei care s-au apropiat totuşi s-au remarcat ca fiind mai prietenoşi şi mai puţin anxioşi, iar aproximativ 80 de procente au urmat corect indicaţiile spre unul dintre boluri, indiferent dacă gesturile fuseseră făcute o dată sau în mod repetat. Faptul sugerează că aceste patrupede ar fi capabile să descifreze gesturi complexe, au notat cercetătorii.

''Credem că este destul de uimitor că aceşti câini pot urma un gest atât de abstract precum indicaţiile prin gesturi făcute o dată. Aceasta înseamnă că observă îndeaproape omul, pe care îl întâlnesc pentru prima dată şi că îşi folosesc cunoştinţele despre oameni pentru a lua o decizie. Demonstrează inteligenţă şi adaptabilitate'', a subliniat Bhadra.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că aceste concluzii sugerează că aceste animale ar putea avea o capacitate înnăscută de a înţelege anumite gesturi umane, situaţie care transcende dresajul.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că animalele mai timide, mai anxioase, tind să nu participe, astfel încât studii viitoare sunt necesare pentru a determina mai precis modul în care personalitatea unui câine afectează capacitatea sa de a înţelege gesturile umane.

Câinii au fost domesticiţi în urmă cu 10.000 - 15.000 de ani. Oamenii au început apoi să crească exemplare de câini care prezentau cele mai dorite şi utile trăsături, pentru a funcţiona ca însoţitori şi ajutoare. Procesul a condus la existenţa câinilor domestici, care sunt foarte receptivi la comenzile şi gesturile umane. Însă, oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă aceste animale înţeleg oamenii doar datorită dresajului sau dacă această capacitate este înnăscută.

Un studiu realizat la Universitatea din Stockholm şi publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific iScience a descoperit că, deşi în cazul unora dintre câini este nevoie de săptămâni întregi pentru perfecţionarea tehnicii de aport, puii de lup se descurcă mult mai bine şi au instincte naturale pentru acest lucru. Cercetătorii au declarat că această descoperire i-a luat prin surprindere deoarece se credea că abilităţile cognitive necesare pentru înţelegerea semnalelor date de un om, precum cele folosite într-un joc tip aport, s-au dezvoltat la câini doar după ce aceştia au fost domesticiţi, cu cel puţin 15.000 de ani în urmă.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...