VIDEO. Doar fermierii cu școală primesc subvenții. „Să plătesc, că m-or învăța ei când să mulg vaca?”. „Nu fac, mai bine vând tot”

Data publicării:
fermieri care muta saci in depozit
Subvenții, doar pentru fermierii cu certificat de formare profesională. Asta prevede ordinul de ministru publicat de Ministerul Agriculturii.

Subvenții, doar pentru fermierii cu certificat de formare profesională. Asta prevede ordinul de ministru publicat de Ministerul Agriculturii. Astfel, fermierii ar urma să facă un curs online, plătit tot de ei, dacă vor să primească bani de la stat.

Femeie: Să îl și plătesc? Să plătesc, că m-or învăța ei când să mulg vaca? Vă rog frumos, nu mă mai supărați. Vom face, dar online? Noi, țăranii, online? Să vină să ne pregătească cum să lucrăm pe calculator, că noi pe holdă n-am învățat calculatoarele.

Deși inițial proiectul prevedea că sunt eligibili la plata subvențiilor doar cei care dețin diplomă de bacalaureat, după doar câteva ore de la publicare au apărut modificări. Noul ordin spune că, indiferent de câtă școală are fermierul, acesta trebuie să facă un curs online de pregătire profesională, care costă aproape 200 de lei și durează 18 ore.

Bărbat: Eu până acum tot așa le-am erbicidat și le-am ținut, pe imaș, nu cu certificat și cu atâtea. Renunțăm. Le ducem vacile acolo la APIA, să le țină ei.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Ordinul de ministru prevede ca toți cei care au culturi și folosesc produse fitosanitare, trebuie sa aibă un certificat de formare profesională pentru a obține subvenție de la stat.

Explicația reprezentanților din agricultură este simplă. Se cere această instruire ca o condiție suplimentară pentru încasarea subvențiilor de la stat, pentru că nu toți fermierii știu să folosească produsele fitosanitare. Lucru pe care fermierii îl contrazic.

Fermier: Dacă nu l-ai erbicida, nu ai avea porumb deloc, pentru că acum, în vremurile de astăzi, nu îl prășește nimeni. Înainte se prășea de două, trei ori cu sapa.

Ilie Chiver îngrijește aproape 40 de hectare de teren. Deține și 300 de oi și câteva zeci de vaci. Are bacalaureat, dar nu și certificat de formare profesională.

Ilie Chiver, fermier: Nu am. Și nici nu fac, mai bine vând tot. Să vină străinii să-l cumpere. Pe erbicid, ca și pe medicament scrie „iei unul la amiază, unul seara, unul dimineața”, așa scrie și acolo, la câtă apă se folosește. La ce îmi trebuie mie facultate ca să erbicidez?

Viorica Ciocian, director adjunct Direcția Agricolă Maramureș: Acuma trebuie să depună neapărat cei care au fost sancționați anul trecut. În rest, toți ceilalți trebuie într-adevăr să se înscrie și să facă acest curs, nefiind condiționați neapărat din anul acesta. Pentru ca oamenii să știe să folosească substanțele și ca o protecție a mediului.

Conform ordinului de ministru, toți românii care încasează subvenții trebuie să se înscrie la cursul de formare profesională, fără excepție.

Reporter: Ioana Mihalca / Operator: Sebastian Codrean

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri