Anomalia din facturile la gaze şi curent. Guvernul nu a suspendat calendarul de scumpire la gaze

Data publicării:
ENERGIE electrcitate
Foto: GettyImages

40% din factura la energia electrică are un preţ stabilit de stat pe baza energiei produse de hidrocentrale şi de reactoarele nucleare. Cu toate astea, datorită energiei regenerabile, preţul pe bursă a scăzut cu peste 30% în ultimii cinci ani şi este acum mai mic decât preţul reglementat de stat.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor: „Este corect să menţinem la energie electrică un preţ la populaţie format dintr-un coş nuclear cu Hidroelectrica la nivelul a 154 de lei dacă preţul se duce spre 135? Pentru că şi acolo vom ajunge să dăm ajutor de stat lui Nuclearelectrica pentru că trimitem un preţ mai mare în zona reglementată decât cel format de piaţă. ”

Consumatorii casnici vor primi abia din 2018 doar energie cumpărată de furnizori de pe bursă. Iar diferenţele în facturi vor depinde atunci de furnizori şi de sursele de unde aceştia vor cumpăra cea mai ieftină energie.

Victor Ionescu, directorul bursei de energie OPCOM: „Noi toţi, în calitate de consumatori, vom pune o presiune mai mare asupra furnizorilor în ceea ce priveşte reflectarea preţului corect de pe bursă în preţul la consumatorul final.”

În timp ce energia pe Bursă s-a ieftinit, populaţia a achitat tarife cu zece procente mai mari. Motivul îl reprezintă taxele puse de stat, tarifele stabilite de companiile de distribuţie şi sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi.

Marian Năstase, preşedinte Asociaţia Marilor Consumatori de Energie: „Scade preţul energiei, dar creşte cheltuiala cu certificatele verzi. Deci, la nivelul consumatorului din păcate nu se reflectă în totalitate.”

Aceeaşi situaţie este şi în cazul gazelor naturale: în acest moment cele din producţia internă, destinate populaţiei, costă 60 de lei fiecare Megawatt oră, iar cele din import pot fi cumpărate şi la 57 de lei. Cu toate astea, Guvernul nu a anunţat că vrea să renunţe la calendarul de scumpire a gazelor care ar trebui să aducă noi majorări de 10%, de la 1 iulie. ANRE şi producătorii de gaze au cerut suspendarea acestui calendar pentru că scumpirea nu ar mai fi justificată: creşterea a venit la cererea Comisiei europene care spunea că România trebuie să ajungă cu preţul gazelor din producţia internă la cel al resuselor importate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri