Angajații companiilor IT vor fi scutiți, de la 1 iulie, de plata impozitului pe venituri

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Angajații companiilor IT vor fi scutiți, de la 1 iulie 2017, de plata impozitului pe venituri, a anunțat, miercuri, deputatul social- democrat botoșănean Marius Budăi.

160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Potrivit acestuia, în Monitorul Oficial din 22 iunie a fost publicat un ordin comun al miniștrilor Muncii și Justiției Sociale, Finanțelor Publice, Educației Naționale, dar și Comunicațiilor și Societății Informaționale, care prevede facilități pentru salariații din domeniul IT.

'Cel mai important este faptul că s-a reușit și s-a corectat ordinul de ministru redactat și publicat la finalul anului trecut, în timpul guvernului Cioloș, care putea împiedica programatorii din centrele de servicii să beneficieze de scutirea de impozit pe venit de 16%. Principala problemă generată de Ordinul 872/2016 era limitarea aplicării scutirii doar la companiile care puteau demonstra că au comercializat direct programele software realizate sau au contribuit la realizarea unui produs destinat vânzării. Această condiție ridica probleme cu privire la eligibilitate pentru cea mai mare parte a companiilor ce aplică în prezent scutirea, acestea lucrând în principal în baza unor contracte de prestare de servicii și nu de vânzare a unor produse software specifice', a afirmat, printr-un comunicat de presă, parlamentarul PSD Botoșani, citat de Agerpres.

Acesta susține că, în cazul în care alineatul interpretabil din actul normativ de anul trecut nu era modificat, ar fi afectat o treime din cei 110.000 de oameni care lucrează în centrele de servicii de IT din România.

Pentru a beneficia de aceste facilități fiscale, persoanele care lucrează în domeniul creării de programe pentru calculator trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime specifice acestei ramuri economice și anume: să fie angajați în industria IT, postul ocupat să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică care este înregistrat distinct în organigrama angajatorului, angajatul să dețină o diplomă de studii superioare în domeniul informaticii, statul de plată pentru angajații care beneficiază de scutirea de impozit să fie realizat separat, iar activitatea fiecărui programator trebuie să fi generat venituri de cel puțin 10.000 de euro pe an.

De asemenea, de aceste prevederi beneficiază și angajații din IT ai firmelor nou înființate, companii care nu vor trebui să facă dovada că au realizat venituri de 10.000 de euro pentru fiecare programator.

În forma precedentă, ordinul crea dificultăți practice în aplicarea scutirii de impozit pentru angajații companiilor de IT care furnizează doar servicii de dezvoltare de software pentru clienți care nu vor comercializa mai departe soluțiile sau componentele create. Totodată, măsura punea probleme și programatorilor care se ocupau de mentenanța unor produse software.

Noul ordin de ministru prin care angajații companiilor IT vor fi scutiți de impozitul pe venituri a intrat în vigoare pe 25 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri