Apţi de muncă, dar primesc ajutor social

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Un raport al Curții de Conturi arată că 8000 de români care primesc venitul minim garantat ar fi putut munci, anul trecut, conform economica.net. Oamenii fie nu au vrut să muncească , fie nu au ştiut, şi nici nu au fost consiliaţi de autorităţi.

160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Inspectorii Curţii au centralizat oferta de locuri de muncă la nivel naţional pentru muncitori necalificaţi, pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, şi au comparat datele cu repartiţia teritorială a persoanelor apte de muncă, cu vârsta până la 65 de ani, care primesc venitul minim garantat. Concluzia a fost că aceste persoane, care primesc ajutor social, ar fi putut ocupa toate acele posturi pentru care nu se cere niciun fel de specializare.

Mai mult, dacă aceste persoane ar fi fost angajate, bugetul de stat ar fi câştigat, în total, 77,2 milioane de lei, la nivelul unui an.

„În fiecare din cele opt regiuni existau locuri de muncă vacante în anul 2015, iar în situația în care cele 8.014 locuri ar fi fost ocupate, s-ar fi realizat o economie totală la bugetul de stat într-un an în sumă de 23.590 mii lei (suma a fost calculată prin aplicarea la nivelul mediu lunar de 230 lei al venitului minim garantat și a cheltuielilor conexe aferente: taxele poștale -1% și contribuția de asigurări sociale de sănătate -13 lei). De asemenea, dacă aceste persoane ar fi ocupat unul din locurile de muncă vacante s-ar fi adus și venituri suplimentare la bugetul general consolidat prin plata contribuţiilor sociale obligatorii”, se arată în raportul Curții de Conturi, citat de economica.net.

228.000 de persoane primeau venitul minim garantat, la finalul anului trecut în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri