Se ieftinește creditarea în euro? BNR scade rezervele minime obligatorii

Data actualizării: Data publicării:
bnr fatada

Banca Națională a menţinut în ședința de vineri dobânda de politică monetară la 1,75% pe an şi a redus rata rezervelor minime pentru pasivele în valută pentru a doua oară în acest an, de la 12% la 10%.

BNR 1-1

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de vineri să menţină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, dar a redus, pentru a doua oară în acest an, ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută de la 12% la 10%, în timp ce pentru pasivele în lei, rezervele minime au rămas la nivelul de 8%, potrivit News.ro.

Se consideră că o micșorare a RMO coincide cu o posibilă facilitare a activităților de creditare cum măsura lasă la dispoziția băncilor sume suplimentare de bani care până atunci erau blocate.

La şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR au participat doar opt membri, după arestarea lui Bogdan Olteanu, în 29 iulie, acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă şi luare de mită.

Analiştii se aşteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a şaptea şedinţă din acest an, dar nu excludeau alte decizii de amploare mai mică, precum reducerea RMO. 

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3,25% pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
tezaur si isarescu expo centenar iasi
Mugur Isărescu ar vrea să lase mai mulți euro pe piață
BNR 22
Prima minută a unei ședințe BNR, publicată
Partenerii noștri