BNR dezvăluie numărul speculatorilor de credite în franci elvețieni şi al împrumuturilor de peste un milion

Data actualizării: Data publicării:
crop dan suciu -Mediafax Foto

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat pentru HotNews.ro că 40 de clienţi au luat 45 de credite de peste un milion de franci, iar alţi 201 clienţi au luat credite cu valoarea cuprinsă între jumătate de milion şi un milion de franci elveţieni. Numărul total de clienţi cu credite în franci elveţieni este de 51.334, iar soldul total al creditelor este de 5,6 miliarde lei. Premierul Cioloș a anunțat că Guvernul atacă la CCR Legea reconversiei creditelor în franci elvețieni, pentru a proteja persoanele care și-au luat case în moneda elvețiană, și nu pe speculatori.

Așa cum a fost votată legea în Parlament, fără o sumă limită, și speculatorii - 40 cu credite de peste 1 milion de franci și 201 cu credite între o jumătate de milion și 1 milion de franci - beneficiază de conversie.

crop dan suciu -Mediafax Foto

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din BNR, a afirmat, pe Facebook, că printre viitorii beneficiari ai legii conversiei creditelor în franci elveţieni se numără o persoană care a luat un milion de euro că să cumpere acţiuni la Transelectrica. Potrivit BNR, 40 de persoane au luat credite de peste un milion de franci elveţieni şi vor putea beneficia de legea conversiei.

"În înţelepciunea lor, politicienii au şi explicat asta (şi au votat unanim!!!) pentru că băncile i-au înşelat pe clienţi, nu le-au spus destul despre riscul valutar, şi de aceea trebuie pedepsite - inclusiv pentru creditele de, să spunem, un milion de franci, pentru a cumpăra acţiuni la Transelectrica. Bietul client a fost înşelat de banc, nu-i aşa, veroasă. Iar asta este atât de limpede, că nici nu mai e nevoie de un judecător care să constate înşelătoria - o poate face foarte bine şi Parlamentul...", arată Eugen Rădulescu într-un comentariu pe Facebook.

Parlamentul a adoptat săptămâna trecută legea care prevede posibilitatea convertirii creditelor în franci elveţieni la cursul de la dată acordării, iar Guvernul a atacat-o la CCR.

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că executivul sprijină reconversia creditelor, dar pentru oamenii care își riscă veniturile lunare, dând ca exemplu pe aceia care s-au împrumutat în franci elvețieni pentru a-și cumpăra o casă. Atacarea la CCR a legii, a mai spus primul ministru, are ca motiv protejarea oamenilor simpli de speculatori. Premierul a spus că din totalul de circa 5 milioane de lei, cât reprezintă creditele în franci elvețieni, mai mult de 1 milion de lei au fost acordați unui număr de 200 de persoane. 

Parlamentul a eliminat o prevedere introdusă de comisia de buget - finanţe care prevedea un plafon maxim de 250.000 de franci. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri