BUSINESS CLUB. Insolvenţa, afacerea anului

Data publicării:
27122012 20m 20insolventa 20bc-40842

Peste 15.000 de firme au intrat în 2012 sub protecţia legii insolvenței pentru a se restructura şi a amâna plăţile către creditori. Aproape dublu faţă de 2007, dar sunt mai puţine decât în 2011 sau 2010. Însă anul aceasta a impresionat prin mărimea afacerilor care cer protecţie faţă de creditori. Numele răsunătoare şi-au găsit loc pe lista insolvenţelor: Mic.ro, Tnuva, Pagini Aurii sau Romstrade sunt câteva dintre companiile cu cifre de zeci sau sute de milioane de euro care au strigat după ajutor.

„Se vorbea foarte rar de insolvențe înainte de criză. (...) Orice afacere care suferea sau un activ în suferință își gasea destul de repede soluție. La vremea respectivă, erau foarte mulți bani în piață, se investea în aproape orice”, rememorează Dorin Petcu, practician în insolvenţă, TZA Insolvenţă.

Care e onorariul standard

Insolvența este o soluție care a devenit la modă printre firme, mai ales că în horă au început să intre și giganți de stat, precum Hidroelectrica. Dar situația disperată a unor firme este de fapt afacerea altora, a firmelor specializate. Sunt cele care administrează firmele în insolvență dupa ce instanța decide că i se mai dă o șansă de a se reorganiza și plăti creditorii.

Onorariile firmelor de insolvență pornesc de la 3.000 de lei pe dosar, indiferent cât durează procedura. Lupta cea mare este pentru firmele cu active valoroase, adică acele dosare din care administratorul special poate câștiga mii de euro.

„Poate ajunge până la 50.000 de euro pe lună, la Hidroelectrica. Cu cât ești mai bun, cu atât e mai profitabil”, spune Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Cine este liderul de piață

Andrei Cionca este unul dintre cei mai experimentați și reputați practicieni în insolvență.

Societatea sa, care grupează 90 de specialiști, derulează afaceri de șase milioane de euro anual, adica deține un sfert din valoarea pieței de insolvențe.

„La nivel de 2010, discutam (...) despre onorarii totale, încasate de către practicienii în insolvență, de aproximativ 25 de milioane de euro, la 2.200 și ceva de practicieni în insolvență activi”, explică Andrei Cionca, fondator Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

De atunci, valoarea pieței de insolvențe nu s-a modificat semnificativ, deși numărul dosarelor a crescut. Asta și pentru că mai bine de 90% dintre companii merg direct în faliment.

Dar din falimente se poate câștiga fabulos de mult. Iar cel mai bun exemplu îl dă banca Lehman Brothers. Echipa de avocați care s-a ocupat de Lehman Brothers a obținut aproape 400 de milioane de dolari din gestionarea celui mai răsunator faliment din istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Îndrăgostiți până peste cap. Richard Gere și soția sa au fermecat publicul cu gesturile lor romantice, pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...