Angajatorii în câștig, dacă refuză renegocierile la brut

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
contabilitate

Simulări trimise clienților de către firmele de consultanță, privitoare la trecerea contribuțiilor la angajați, arată care vor fi efectele acestei măsuri. 

Foto: Calculul estimat la suma brută de 3.279 lei ne aparține, fiind făcut după modelul de calcul al consultantului

Românii vor pierde semnificativ la salariile nete încasate dacă au contracte de muncă încheiate pe salariul brut și dacă angajatorii nu vor accepta să le mărească salariile.

Concluzia apare într-o simulare trimisă clienților privind efectele măsurilor fiscale propuse pentru data de 1 ianuarie de către o prestigioasă firmă internațională de consultanță fiscală, prezentă și în România.

Trei concluzii din studiu

  • Câștigul angajatorilor privind cheltuielile cu salariile este insignifiant în cazul contractelor negociate pe salarii nete. Astfel (vezi foto) câștigul variază între 0,68% și 0,7% pentru salarii nete cuprinse între 2.300 și 20.700 lei.

  • În cazul salariului minim, efortul angajatorului este invers si este unul substanțial. Pentru a mări salariul minim pe nivelul stabilit de Guvern, un angajator trebuie să suporte costuri mai mari cu 8,53%. Crește însă și salariul net încasat de angajat, de la 1.065 loei la 1.163 lei.

  • Dacă salariul din cointractul de muncă este brut iar angajatorul nu vrea să îl crească, atunci acesta va ieși în câștig (vezi cazul salariului brut de 3.279 lei). Angajatul va încasa 1.969 lei față de 2.300 lei, banii vor intra în buzunarul angajatorului care va înregistra o micșorare a costului cu salariul angajatului de 17,17%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri