Bogdan Chiriţoiu: Poliţele RCA pe o lună ar putea duce la creşterea preţurilor

Data publicării:
rca (2)

Posibilitatea încheierii unor poliţe RCA pentru o lună ar putea duce la creşterea preţurilor în piaţă, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care spune că autoritatea a acceptat pentru prima dată ca printr-o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile, însă nu îşi doreşte să devină o practică pentru anumite grupuri de interese.

bogdan chiritoiu

„Partea negativă o constituie faptul că se merge pe contracte de foarte scurtă durată la persoane fizice. Ideea de a reduce de la minimum de şase luni, cum era înainte, la o lună riscă să scadă gradul de cuprindere, să fie mai puţine poliţe RCA şi să crească preţurile”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă la Sinaia, potrivit News.ro.

El a subliniat că autoritatea de concurenţă va evolua impactul acestei măsuri după un an.

„Rămâne problema strategică, am deschis Cutia Pandorei. Am acceptat pentru prima dată că ar fi posibilă ca printr-o intervenţie a statului să se plafoneze preţurile. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru şase luni, un lucru care este permis de Legea Concurenţei. Sunt situaţii excepţionale”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă.

El spune că cea mai bună soluţie este concurenţa între jucătorii din piaţă, pentru că, dacă statul ar stabili un preţ, există riscul ca însuşi statul să cartelizeze piaţa.

„Nu am vrea să devină o practică, odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul şi altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos”, adaugă Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei afirmă că cea mai mare problemă a sectorului este că interesele cumpărătorului şi ale beneficiarului nu sunt aliniate.

„Plătitorul poliţei RCA vrea un produs ieftin, nu neapărat unul care să despăgubească în mod corect victimele accidentului”, adaugă preşedintele Consiliului Concurenţei.

Joi, ASF a anunţat, după întâlnirea cu reprezentanţii celor patru patronate ale transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urmează să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri