Date personale, la vedere în vitrina băncii

Data publicării:
birou acte

Documente cu date personale şi acte comerciale cu informaţii confidenţiale sunt păstrate la vedere, în vitrine. Se întâmplă la Braşov, la sucursalele unor bănci. Imaginile au fost filmate de reporterii Digi24, timp de două zile, într-o zonă aglomerată, pe unde trec sute de oameni. Oricne ar putea folosi informaţiile, dacă ar fi rău intenţionat.

Actele conţinând date cu caracter personal sunt păstrate la vedere pe birouri sau în spaţiile situate foarte aproape de vitrina transparentă. În acest fel, oricine trece pe acest trotuar are acces cu uşurinţă la informaţii extrem de importante, cum sunt numele, prenumele, adrese de domiciliu sau coduri numerice personale”, relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Pe acelaşi trotuar, dincolo de geamul unei bănci vecine, reporterii Digi24 au filmat statul de plată al unei societăţi comerciale, cu numele angajaţilor, funcţiile şi veniturile lor lunare.

Ba mai mult, unul dintre emailurile tipărite şi lăsate la vedere poartă la final menţiuni despre gestionarea informaţiilor speciale: Conţinutul prezentului e-mail (...) este strict confidenţial, fiind trimis exclusiv în atenţia persoanei/entităţii căreia îi este adresat (...) Banca neasumându-şi nicio răspundere în cazul (...) interceptării, modificării sau distrugerii ale acestuia”.

Potrivit legii, persoanele care gestionează astfel de informaţii trebuie instruite şi sunt obligate să respecte reguli stricte.

În cazul în care persoane care nu sunt autorizate intră în posesia datelor personale ale unei persoane fizice, pot să conducă la săvârşirea unor infracţiuni, de genul falsului, furtului de identitate, a comiterii anumitor fraude bancare”, spune Simona Şandru, şef birou la Autoritatea pentru Supravegherea Datelor.

Reprezentanţii băncilor au transmis Digi24 că vor declanşa anchete interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri