Prima Casă. Găsirea unei locuințe s-ar putea dovedi o bătaie de cap

Data publicării:
locuinte

Preţurile de pe piaţa imobilară au crecut semnificativ în ultimul an, aşa că acum sunt puţine locuinţe care se pot încadra în limita de 66.000 de euro oferită ca împrumut prin programul Prima Casă.

Mulţi dezvoltatori imobiliari nu sunt interesaţi de programul Prima Casă, în ciuda cererii mari de locuinţe noi. Preferă să nu se complice cu cei care se pot împotmoli uneori cu ratele. Un alt motiv este că aceşti clienţi au bugete mai mici.

Din blocul pe care îl livrăm anul acesta în jur de 6-7 sunt clienţi care vor accesa un credit prin Prima Casă. Noi nu targetăm, cel puţin prin preţurile pe care le practicăm, clienţii de Prima Casă”, spune Cornel Itu, director de vânzări la un dezvoltator imobiliar.

Într-un singur an, scumpirile au fost semnificative. Cluj-Napoca şi Timişoara au creşteri şi de peste 10 procente la preţurile apartamentelor.

Cea mai mare piaţă imobilară din România, Bucureștiul, a cunoscut însă avansuri ceva mai mici, cam 7 la sută în medie.

Au fost, însă, luni în care apartamentele s-au scumpit şi cu două procente. O adevărată tragedie pentru un client cu banii număraţi, cum sunt cei care iau împrumuturi Prima Casă.

Îi poate afecta, pentru că ei, din moment ce accesează Prima Casă, au un avans limitat. Prima Casă e şi ea plafonată. La o anumită sumă - şi există apartamente care încep să iasă din această sumă – deci, necesită un avans mai mare din partea clienţilor”, arată Daniel Crainic, consultant imobiliar.

În Cluj-Napoca cel mai mult s-au scumpit garsonierele. Aşa se face că preţul unei garsoniere în zona centrală şi semicentrală trece de 70.000 de euro, iar preţul unui apartament cu patru camere trece uşor de 250.000 de euro.

Aşa că singura soluţie este cumpărarea unor apartamente mai mici sau aflate în zone nu chiar bune. Cei care mai reduc din pretenţii trebuie să se grăbească, pentru că programul Prima Casă 2017 a început deja, iar brokerii estimează că fondurile se vor termina în cel mult trei luni.

„Pentru un client nou, important este că perioada de depunere a dosarelor a început şi că se va termina suficient de repede încât să trebuie să se grăbească”, spune Dragoș Nichifor, broker.

România și-a dublat creșterea prețurilor la locuințe anul trecut și a urcat pe locul 15 din 55 de ţări analizate în toată lumea. A avut un avans de 7,8% faţă de 3,6% în 2015. (Sursa: studiu Knight Frank)

Cei care intră în Programul Prima Casă pot lua împrumuturi de cel mult 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de Stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.

Citiți și: 

Start pentru Prima Casă

Despre programul Prima Casă, la „24 minute”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri