Un grup de parlamentari propune plafonarea prețurilor la polițele RCA. Ar ajuta șoferii, dar ar putea atrage sancțiuni din partea CE

Data publicării:
Două mașini tamponate.
Un grup de parlamentari propune plafonarea prețurilor la polițele RCA. Foto: GettyImages

Plafonarea prețului polițelor RCA. Aceasta este soluția pe care o vede un grup de parlamentari români la explozia tarifelor la asigurările auto obligatorii, în condițiile în care unii șoferi ajung să dea aproape dublu pe aceași poliță față de acum 11 luni. O astfel de măsură este riscantă și poate atrage după sine sancțiuni din partea Comisie Europene, spun reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.

Dispariția de pe piața asigurărilor din România a unuia dintre cei mai mari jucători din domeniu a dus la scumpiri.

Mădălina Chițu, jurnalist Digi24: De la începutul anului și până în prezent polița RCA aproape că s-a dublat. De exemplu, un șofer, în vârstă de 40 de ani, care nu a avut niciun accident, a plătit în ianuarie 460 de lei pe o poliță valabilă pe un an pentru o mașină cu motor de 1,8 litri benzină. Dacă astăzi ar trebui să își reînnoiască asigurarea, atunci acesta va scoate din buzunar peste 800 de lei.

Ca să prevină o nouă majorare de prețuri, un grup de parlamentari a făcut un proiect de lege prin care vor să plafoneze prețul polițelor RCA.

Laurenţiu Leoreanu, inițiator proiect: Așa cum s-a întâmplat pe criza energiei, legiuitorul trebuie să le limiteze măcar pentru o perioadă de timp, atunci când ne revenim într-un comportament normal.

Gabriel Avrămescu, inițiator proiect: Este vorba despre stabilirea unui tarif de referință maximal, pentru că tariful de referință se stabilește de ASF, se actualizează de către ASF la 6 luni.

Acest proiect legislativ este unul riscant și poate atrage după sine sancțiuni din partea Comisiei Europene, afirmă reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.

Și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România consideră că această măsură nu este în concordanță cu tratatul de funcționare a Uniunii Europene și ar putea atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislației RCA.

Brokerii de polițe RCA spun că o astfel de lege nu este necesară acum

Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România. O măsură similară a fost luată în anul 2016, pentru o perioadă de 6 luni, iar autoritățile de la Bruxelles au reacționat.

Valentin Ionescu, director ASF: Acel proiect pe care noi l-am ajustat conform cerințelor europene este pe circuit parlamentar și sperăm să fie avizat, astfel încât să nu ajungem la Înalta Curte de justiție europeană și România să fie amendată pentru aceste limitări pe care le-a avut în legea RCA.

Inițiatorii noului act normativ dau asigurări ca acest proiect nu va stârni aceași reacție din partea Comisiei Europene, pentru că va suferi o serie de modificări. De partea cealaltă, brokerii spun că o astfel de lege nu este necesară acum.

Ștefan Prigoreanu, vicepreședinte PRBAR: Sunt cel puțin 3 alți asiguratori din Europa Occidentală care vor veni în România să vândă RCA în perioada imediat următoare. Faptul că vor intra noi jucători va crește presiunea concurențială și vom avea de câștigat noi toți asigurații.

Legislația în vigoare privind tarifele RCA arată că în cazul în care un șofer primeste o ofertă mai mare decât tariful de referință aferent fiecărui autorism și fiecărei vârste în parte, plus un adaos de maximum 36 la sută, poate apela la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ca să fie repartizat către un alt asigurator care oferă un tarif mai mic.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri