Banii în mișcare. Un sfat înțelept în finanțe: Nu încerca adâncimea apei cu ambele picioare!

Data publicării:
om de afaceri stand in apa cu picioarele goale si cu biroul in spate
Foto: Guliver/GettyImages

În episodul anterior am văzut cum se poate rezolva problema capitalului de lucru negativ prin circuitul 8 pe bilanț: resursele excedentare pe termen scurt sunt orientate către investiții, care generează profituri în creștere ce sunt reinvestite în companie, iar banii suplimentari se folosesc apoi pentru reducerea datoriilor pe termen scurt.

Totuși, până la închiderea circuitului 8 pe bilanț, în practica din România pot apărea foarte multe probleme, precum instabilitatea fiscală, concurență neloială, rotația de personal și dificultatea de a găsi oameni sau creșterea costurilor cu materia primă ori furnizorii.

De aceea, deseori firmele eșuează în generarea profitului minim necesar pentru reechilibrarea bilanțului.

Șase bune practici pentru evitarea blocajului

În acest episod, vorbim despre 6 bune practici sau chiar soluții concrete pe care antreprenorii le pot considera atunci când se blochează și nu pot implementa până la capăt circuitul 8 pe bilanț.

În primul rând, evită decalaje foarte mari în capitalul de lucru negativ. Mai exact, datoriile pe termen scurt NU ar trebui să depășească activele circulante cu o diferența mai mare de 20%. Astfel, trebuie să te asiguri că termenul de plată al furnizorilor rămâne apropiat de practica concurenților pentru a nu pierde avantaje competitive. Cu cât decalajul dintre datoriile pe termen scurt și activele circulante este mai mare, cu atât va fi mai greu să implementezi până la capăt circuitul 8 pe bilanț, deoarece profitul adițional necesar va fi considerabil.

A două regulă este să gradezi investițiile pe termen lung pas cu pas, deoarece finanțarea acestora prin capitalul de lucru implică riscuri enorme. Spre exemplu, dacă vrei să te extinzi și finantezi parțial investiția prin capitalul de lucru, nu deschide simultan 2 sau 3 puncte de lucru. Începe cu o singură locație nouă, așteaptă că aceasta să ajungă pe profit și să te consolidezi, iar apoi ești pregătit pentru pasul următor.

Mai pe românește, nu te arunca cu capul înainte când nu știi ce este sub apă. Un sfat înțelept în finanțe este să nu încerci adâncimea apei cu ambele picioare!

În al treilea rând, trebuie să reduci la minimum costurile fixe atunci când finantezi parțial investițiile pe termen lung prin capitalul de lucru. Spre exemplu, nu îți asuma perioade foarte extinse de închiriere pentru spațiile aferente noilor puncte de lucru. Chiar dacă costurile ar putea să fie mai mari, sacrifici dimensiunea profitului pe termen scurt pentru o agilitate mai mare. Ulterior, dacă te-ai convins că locația este bună și obții rezultatele așteptate, poți să îți asumi decizii mai curajoase reinvestind profitul obținut, decât să riști capitalul de lucru, care se poate bloca!

În al patrulea rând, dacă observi că pierzi teren și profitul obținut este net inferior celui planificat, trebuie să refinantezi o parte din datoriile pe termen scurt și să le muți pe termen lung. Această se poate obține printr-o restructurare a creditelor aflate în derulare sau prin emisiunea de obligațiuni corporative private sau listate la bursă. Promit că o să vorbim în săptămânile ce urmează despre ce trebuie să faci concret în acest sens.

În al cincilea rând, poți considera vânzarea unor active și, ulterior, închirierea acestora atunci când sunt necesare pentru desfășurarea activității. În limbajul de specialitate, tranzacția poartă denumirea de  "sell and lease back", adică vânzare urmată de închiriere. Această mișcare eliberează capital imediat, reduce taxele plătite pe active și îți poate aduce resurse financiare pentru diminuarea datoriilor pe termen scurt. În cazul în care nu obții un preț mulțumitor, activele respective pot fi utilizate drept garanții pentru contractarea unor împrumuturi noiPrin aceasta, spunem că activele se colateralizează și aduc bani proaspeți în companie.

În fine, dacă niciuna din variantele de mai sus nu funcționează, încearcă să atragi un investitor strategic, precum un fond de investiții cu experiență în sectorul tău de activitate. Un asemenea partener nu îți va aduce doar resursele financiare necesare, ci va contribui și cu experiență managerială, idei noi și un plus de credibilitate în radarul creditorilor, ceea ce facilitează accesul mai ieftin inclusiv la creditul comercial. În măsura în care nu găsești un asemenea partener strategic, te poți orienta către finanțarea din piața de capital vânzând un pachet minoritar sau chiar majoritar din companie.

În săptămânile viitoare o să vedem la ce se uită un fond de investiții atunci când analizează o companie și care sunt etapele și avantajele listării la bursă.

Până atunci … NU UITA: banii sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentru tine, familia și afacerea ta.

Partenerii noștri