Ce înseamnă pentru economie că România trece la statutul de "piaţă emergentă". Cum pot profita românul de rând și companiile

Data actualizării: Data publicării:
bani investitii
Creștere economică de doar 0,1% în primele trei luni ale anului. Datele făcute publice azi de INS. Foto: Getty Images

România trece azi oficial la statutul de "piaţă emergentă", o promovare considerată echivalentul aderării la Uniunea Europeană. Pe lângă importanța istorică, putem exploata oportunități de investiții, a explicat analistul Iancu Guda. Oportunitatea aceasta trebuie exploatată, trebuie investit la bursă pentru că acolo se fac banii, a adăugat el.

"Implicațiile sunt creșterea vizibilității pieței de capital pe plan internațional. Investitorii care mandatează la rândul lor niște fonduri de investiții care să le gestioneze banii au un mandat limitat, iar fondurile de investiții globale care gestionează sute de milioane de euro nu pot investi în piețe de capital care nu sunt emergente.

România nu a fost până acum piață emergentă, iar includerea țării noastre în acest indice înseamnă că avem vizibilitate - foarte mult capital, oportunități. Firmele care nu sunt listate la bursă pierd aceste oportunități de investiții. Pierd cei care nu investesc în piața de capital, iar în România, din păcate, 90% din avuția poporului este blocată în imobiliare și depozite bancare. Blocată, nu investită, se generează randamente foarte mici.

Dacă ar investi la bursă ar avea randamente mult superioare.

În ultimii 10 ani, cine a investit la bursă și-a dublat banii în euro, pe când din imobiliare îi crești cu 40 – 50%. Și asta înainte ca România să devină piață emergentă.

Cine nu investește la bursă pierde în ideea că are oportunități pe care nu le exploatează ca persoană fizică și ca antreprenor care are un business pe care vrea să îl dezvolte și atunci ar putea avea acces la capital.

Companiile de stat – țineți minte nebunia PSD care a interzis listarea companiilor de stat la bursă pentru următorii doi ani?

Noi acum, devenim piață emergentă, avem acces la capital, sunt fonduri cu investiții cu sute de milioane de euro care pot investi în România și noi nu ne listăm la bursă companiile de stat, măcar 10%?

Nimeni nu a spus să le privatizăm 100%, era vorba de o privatizare de 10%, suficient cât să se facă vizibilitate pe acele companii. Aceste companii trebuie să fie mult mai transparente, iar unii care au avut numiri politice acolo nu vor transparență la firmele de stat.

Trebuie să exploatăm aceste oportunități și atât antreprenori privați, statul, și populația, să investim la bursă, pentru că acolo se fac banii", a explicat Iancu Guda.

Decizia promovării României de la „piaţă de frontieră” la „piaţă emergentă secundară” a fost luată în urmă cu un an de agenţia FTSE Russell, dar ea intră, efectiv, în vigoare începând de luni. 

Promovarea este considerată importantă deoarece noul statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. „Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel.

Partenerii noștri