Rectorul ASE spune că se cultivă prea multă rapiță: Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare. Nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi

Data publicării:
camp cultivat cu rapita sub cer albastru cu nori razleti albi
Rectorul ASE spune că se cultivă prea multă rapiță în România. Foto: Profimedia

Suprafaţa agricolă utilizată în anul 2020 în România a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din aproape 9 milioane de hectare reprezintă teren arabil, a declarat, marţi, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti. El a adăugat că în ultimul timp a văzut prea multă culoare galbenă pe ogoare, referindu-se la culturile de rapiţă.

„Ca specialist în economie agrară, vă rog să îmi permiteţi să fac câteva aprecieri cu privire la criza alimentară. Şi încep printr-o constatare: ţara noastră nu ar trebui să fie vizată de o astfel de criză. Adică, făcând o glumă - şi vă rog să îmi permiteţi -, nu vom fi nevoiţi să mâncăm insecte, cu condiţia ca noi să utilizăm cu inteligenţă potenţialul agricol de care dispunem, prin asigurarea de materii prime pentru zootehnie şi industria alimentară autohtonă şi prin intensificarea producţiei alimentare care trebuie să contribuie la creşterea valorii adăugate. Ceea ce înseamnă politici agricole noi, adaptate la vremuri noi”, a spus el, potrivit Agerpres.

„Producţia agricolă a unei ţări reprezintă principala sursă de asigurarea securităţii alimentare naţionale, iar măsura în care securitatea alimentară se realizează prin producţia proprie arată gradul de auto-suficienţă alimentară. Gradul de autosuficienţă alimentară diferă de la un stat la altul în funcţie de potenţialul agricol, respectiv de suprafaţa terenului agricol. În ceea ce priveşte potenţialul agricol, România dispune de un potenţial agricol ridicat demonstrat prin suprafaţa agricolă utilizată, care în anul 2020 a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din care peste 65%, adică aproape 9 milioane de hectare, reprezintă teren arabil, conform datelor Eurostat”, a explicat Istudor.

„În ultimul timp, am mers mai mult cu maşina prin ţară şi nu mi-a plăcut ce văd. Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare, ceea ce înseamnă rapiţa. Nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi şi pentru securitatea alimentară”, a mai spus Istudor, la Conferinţa anuală BNR - ASE cu tema „Navigând printre crize suprapuse”.

El a menţionat că datele INS arată că în anul 2021 producţia medie la hectare a fost de 4,797 de kg pentru grâu, 5,802 kg pentru porumb, 4,408 kg pentru orz şi orzoaică.

Istudor a adăugat că în România gradul de autoaprovizionare este de peste 100% la cereale şi produse din cereale, de peste 80% la cartofi şi legume, lapte şi produse lactate, ouă, carnea de pasăre şi grăsimile animale şi vegetale. Gradul de autoaprovizionare este foarte scăzut la carnea de porc şi de vită, fructe, peşte şi zahăr.

De asemenea, el a spus că securitatea alimentară a ţării noastre reprezintă o problemă de distribuţie şi nu de disponibilitate, iar în aceste condiţii eforturile ar trebui îndreptate către crearea şi consolidarea de organizaţii de profil agricol de dimensiuni optime, viabile, cu scopul realizării de produse omogene din punct de vedere calitativ şi competitive din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

El a afirmat că ar trebui realizată şi implementată o strategie de distribuţie eficientă a acestor produse.

Partenerii noștri