Cine a câștigat din închiderea reactorului 2 Cernavodă

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
cernavoda centrala nucleara -Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Închiderea reactorului 2 de la Cernavodă a înjumătățit producția de energie nucleară a României, lăsând sistemul energetic național fără aproape 700 de MW. Cum a fost acoperită diferența?

Datele prezentate de operatorul sistemului energetic național Transelectrica arată că acoperirea golului lăsat de închiderea reactorului 2 Cernavodă a fost făcută in principal prin micșorarea sau chiar anularea exportului de energie, până aproape de zero, cât și prin un spor de producție venit din partea centralelor eoliene. Vineri la orta 13.00 exportul de energiei al României era nesemnificativ, respectiv sub 100 MW. Joi expoortul a fost de 758 MW, potrivit dispecerului național.

Eolienele au vândut in plus 200 MW

În perioada 7-8 decembrie, ora 11.00 a fiecărei zile, consumul s-a menținut în jurul valorii de 8.400 de MW, în timp ce producția a scăzut de la 8.905 MW la 8.409 MW. Datele arată că diferența a fost acoperită de către eoliene care au înregistrat un spor de producție de la 794 MW la 962 MW. Trâgând linie, dacă joi soldul, respectiv diferența producție - consum era de 526 MW, cantitate care a fost exportată, vineri producția a fost sub consum cu 77 MW, fiind necesare importuri de energie.

Închiderea rectorului 2 a avut loc din motive neclare. Nuclearelectrica a spus că reacorul a fost oprit preventiv pentru realizarea unor lucrări necesare ăn sezonul rece. Oprirea controlată va avea loc „în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare şi control şi eventuale intervenţii punctuale asupra sistemelor Unităţii 2 în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioadă de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanţă preventivă”, s-a arătat într-un comunicat al producătorului.

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie și Servicii, spune însă că adevăratul motiv al opririi reactorului 2 al Centralei de la Cernavodă este o defecţiune la sistemul de încărcare a combustibilului nuclear, şi acuză Nuclearelectrica că „a minţit public”.

„În data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o ‘oprire proactivă’ a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactive”, spune Popescu.

Dealtfel reactorul 2 a mai fost închis în cel puțin trei rânduri în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri