Va trece România la energia din hidrogen?

Data publicării:
masina pe hidrogen

Specialiştii cer Guvernului să se gândească la utilizarea hidrogenului în energie în viitorul apropiat. România a semnat “Iniţiativa Hidrogenului” un document care se referă la utilizarea viitoare a hidrogenului în sectorul energiei.

Sursa foto: e-nergia.ro

România susţine la acest moment doar declarativ acest demers căci, în planul de dezvoltare a sectorului până în 2030, nu există obiective clare în acest sens. Consultanţii cer Guvernului ca în următorii trei ani să facă măcar o analiză, potrivit e-nergia.ro.

Într-una dintre observaţiile trimise Ministerului Energiei pe marginea Planului Naţional Integrat Electricitate-Mediu (PNIESC) apare şi solicitarea ca, în forma finală a Planului, să fie inclusă şi o analiză privind viitorul utilizării hidrogenului în sectorul energetic.

Propunerea a venit de la Deloitte. Iată ce spun consultanţii.

Adăugarea în secțiunea 3.4.2., respectiv Politici și măsuri propuse pentru atingerea obiectivelor propuse cu privire la infrastructura de transport a energiei, a următoarei măsuri:

“Realizarea în perioada 2021-2022 a unei analize privind posibilitatea injectării de hidrogen sub formă de gaz de sinteză din SRE  (după ce este adus la standard de metan prin reacția cu CO2) în sistemele de transport/ distribuție a gazelor naturale.

Surplusul de energie electrică din surse regenerabile variabile astfel convertit ar putea fi transportat pe distanțe mari și/sau stocat. În acest mod, sistemele de transport/ distribuție ar putea fi utilizate la capacitate optimă pentru toată perioada tehnică de viață, fără limitarea la durata de extracție a gazelor din perimetrele interne onshore/ offshore”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri