Leul s-a devalorizat cu 1,67% față de euro în ultimul an

Data actualizării: Data publicării:
curs valutar

Euro a coborât miercuri la 4,54 lei, contrar tendinţei regionale.

curs valutar

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5416 lei/euro, în scădere cu 0,1% faţă de nivelul precedent, în condiţiile în care leul profită de reducerea presiunii din piaţă şi se apreciază în continuare, într-o tendinţă contrară regiunii, potrivit analiştilor, informează News.ro.

Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5452 lei/euro. În data de 5 aprilie 2016 rata de schimb era de 4,4669 lei la un euro, ceea ce arată o devalorizare de 1,67% a monedei naționale.

În urma evoluţiilor din ultimele două zilei, leul se îndepărtează pentru prima dată semnificativ, în ultima lună, de pragul psihologic de 4,55 lei, la care a ajuns în 8 martie.

Presiunea asupra leului a scăzut începând de luni după-amiază.

"Leul ar putea trece de influenţele externe (într-o anumită măsură, desigur), în condiţiile în care a evoluat mai slab decât regiunea în ultima vreme”, arată un raport al ING Bank, publicat miercuri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2666 lei până la 4,2582 lei. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut la 4,2459 lei, de la 4,2546 lei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri