Vicepreşedinte PNL: Prea multe libere pentru bugetari afectează PIB-ul

Data publicării:
florin citu

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu susţine, într-o postare pe Facebook, că numărul real de zile libere de care beneficiază bugetarii este de aproape 30, pentru că „Guvernul, în scop electoral, asigură «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”. Senatorul afirmă că acest lucru va afecta negativ PIB-ul României, precizând că, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât România, potrivit news.ro.

„Liviule, de ziua ta ne dai şi nouă liber? Haideţi să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunţă că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt «bull shit» - ca să-l citez pe cârmaci”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, senatorul liberal.

El a precizat că „balivernele legate de faptul că vom recupera în urmatoarele 6 luni ce nu s-a facut în primele 6 sunt doar baliverne”.

„În România, în 2017, avem 14 zile libere legale de la «stat». Cu două mai multe ca în 2016. Aproape toate au apărut ca urmare a unor iniţiative parlamentare. Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că prin «mărinimia» guvernelor roşii numărul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că Guvernul, în scop electoral, asigură «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal”, a afirmat Cîţu.

El a ţinut să sublinieze că, în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât România, acest lucru afectânt PIB-ul României.

„Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3,2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate şi mai productive ţări (încă) din UE. Şi niciuna dintre aceste ţări nu face «punţi», doar poduri şi drumuri adevarate. La «punţi» suntem campioni”, a arătat liberalul.

Florin Cîţu a subliniat că România nu se va putea încadra într-un deficit de sub 3%.

„Revenind la România, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reuşit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condiţiile în care luna august este luna de concedii iar statul oferă «punţi» cu nemiluita”, a spus senatorul.

„Conform Codului muncii din România în 30 de zile aceste zile libere, dacă sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite. În practică, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere. Adică cei care nu produc efectiv plusvaloare în economie. Nu vă mai spun ce se întamplă în instituţiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiţi dublu dar în realitate nu apar niciodată”, a explicat Cîţu şi a spus că este îngrijorat de faptul că numărul acestor zile se va mări în continuare.

„Vă las pe dumneavoastră să judecaţi dacă este normal ca un număr de şmecheri angajaţi la stat să hotărască pentru toată România creşterea acestui număr de zile în continuare. Mai ales pentru că nu o fac din convingere, ci doar pur electoral”, a mai scris acesta pe pagina de Facebook.

Cîţu a afirmat că România nu-şi permite acest lucru şi este momentul să fie limitat numărul zilelor libere.

„Situaţia economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. Asta pentru că în acest moment sunt 3,6 milioane de români care lucrează pentru susţinerea financiară a 5 milioane de pensionari şi 1,25 milioane de bugetari. La asta adăugaţi cam 10% din forţa de muncă care emigrează în fiecare an. Şi tot cei 3,6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiţii ca să dezvolte România pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate”, a mai spus Cîţu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri