Guvernul vrea să garanteze jumătate din datoria celor cu credite în valută

Data publicării:
FRANCI GETTY

 

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au prezentat astăzi în fata Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor proiectul de lege care prevede ca statul să acorde garanţii de 50% în momentul în care un beneficiar vrea să îşi convertească creditul din franci elveţieni în lei. 

Este o garanţie similară cu cea acordată de stat în cazul creditelor de tipul „Prima Casă”.

Clientul va putea să meargă la bancă şi, dacă va respecta condiţiile impuse de bancă, va putea să ceară conversia creditului din valută în lei, iar la acest credit transformat să se aplice un discount de 15%.

Creditul rezultat în urma acestei reduceri cu 15% va fi garantat în proporţie de 50% de stat. Acest lucru înseamnă că statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului. 


Deputaţii au subliniat că nu este vorba în special despre franci elveţieni, pentru că statul nu poate face proiecte cu dedicaţie pentru o anumită valută, dar admiteau că, în mare parte, beneficiarii vor fi cetăţeni care au luat credite în franci elveţieni.  

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor a explicat că cetăţenii ar fi ajutaţi de acest proiect. Acesta a mai spus că statul nu poate obliga băncile să ofere discountul de 15%, aşa că parlamentarii mizează pe faptul că suportarea din partea statului a 50% din garanţie ar determina băncile să îşi dorească ele însele să ajute cetăţeanul pentru că şi băncile îşi doresc achitarea integrală a creditelor, fără să se ajungă la ipoteci.   



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri