Numărul şomerilor, la un nou nivel minim al ultimilor opt ani

Data publicării:
Candidatii s-au prezentat cu CV-urile completate la un targ de joburi in Capitala
Foto: Agerpres

Numărul de şomeri a scăzut în septembrie cu 9.212 faţă de luna precedentă, până la 519.866, nivel minim din 2008, iar rata şomajului a coborât la 5,9%, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

targ locuri de munca agerpres

În august, în România erau 529.078 şomeri, iar rata şomajului a fost de 6%. Datele revizuite arată că numărul şomerilor a scăzut puternic, cu circa 110.000, în ultimul an, de la 630.251 în septembrie 2015, informează News.ro.

Şomajul este în continuare mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 6,7% în luna septembrie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,8%, mai arată datele oficiale.

Şomajul a avut o evoluţie oscilantă în acest an, înregistrând scăderi în primele patru luni ale anului, în iunie, în august şi septembrie, dar şi creşteri în mai şi în iulie.

Scăderea şomajului este generată în primul rând de creşterea rapidă a cererii de forţă de muncă, mai ales în zonele dezvoltate din jurul marilor metropole.

Cu toate acestea, şefii de companii se plâng tot mai des de lipsa forţei de muncă calificate, care începe să limiteze dezvoltarea afacerilor din România. 

Datele oficiale arată că numărul de locuri de muncă vacante din economia românească, un indicator al deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, a crescut în al doilea trimestru cu 20,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 57.100, în ciuda şomajului încă ridicat din unele regiuni. 

Autorităţile publică, constant, şi numărul de şomeri înregistraţi oficial în evidenţele oficiilor pentru forţa de muncă.

Datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârşitul lunii august, 421.273 şomeri erau înregistraţi oficial, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de doar 4,8%.

Judeţele Teleorman, cu 12%, şi Vaslui (11,5%) au cele mai înalte niveluri ale şomajului din România, potrivit ANOFM.

Zonele cu şomaj ridicat sunt caracterizate cu calificarea slabă a forţei de muncă şi un grad scăzut de educaţie, spun experţii. 

Conform standardelor BIM, numărul de şomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de şomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind şomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialişti, pentru că reflectă mai bine şomajul real la nivel naţional. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri