OLTCHIM. În cinci luni, combinatul a acumulat datorii de 30 de milioane de euro

Data publicării:
0102 20oltchim 20insolventa-47011

Oltchim a acumulat datorii uriaşe în doar cinci luni de la repornire. Cea mai mare şi cea mai importantă este cea faţă de CET Govora, societatea care furnizează energie electrică. Cele patru secţii ale Oltchim, care funcţionează la 15% din capacitate, consumă lunar 28 de megawaţi. Adică aproape 40% din cât consumă lunar locuitorii din Râmnicu Vâlcea.

Dacă va continua furnizarea energiei fără să fie plătită pentru asta, CET Govora riscă să intre la rândul ei în insolvenţă.

Din cauza facturilor neîncasate, CET Govora a trecut pe pierderi

„Ca urmare a acestei datorii, practic CET, care se înscria cu profit, acum se înscrie cu pierderi. Am făcut-o pentru oamenii de la Oltchim. Trebuie să recunoască aceşti oameni că au venit cu salariile la zi şi datorită nouă, care le-am dat energie electrică”, a declarat Ion Cilea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Pentru că Oltchim nu are de unde şi cum plăti datoria, Consiliul Judeţean Vâlcea cere ca secţiile să fie din nou închise.

„La discuţia cu ministrul Vosganian eu zic să luaţi în calcul şi varianta întreruperii de mâine a livrării energiei elecrice la volumul pe care îl facem acum şpi reluarea situaţiei de avarie”,a spus vicepreşedintele CJ Vâlcea, Dan Perşu.

Citiţi şi: Oltchim a intrat în insolvență. Lider sindical: „Nu vorbim încă de disponibilizări”

CET Govora este presată şi de banca la care are un credit de 10 milioane de euro.

”Ne-au atenţionat în scris, cu subiect şi predicat, că dacă continuăm finanţarea Oltchimului fără bani şi creşte cu un leu datoria, începând cu 1 martie trec la rambursarea intergală a creditului”, a explicat directorul economic al centralei, Gheorghe Lepădat.

Administrator judiciar: Furnizorii nu au voie să întrerupă livrarea de utilităţi

Administratorul judiciar al Oltchim spune însă că situaţia este clară în ceea ce priveşte pretenţiile creditorilor.

Furnizorii de utilităţi pentru care Oltchim este consumator captiv nu au voie, nu au drepul de la lege să înceteze livrarea de utilităţi. Toţi creditorii care au ceva de pretins, inclusiv CET Govora, trebuie să se înscrie la masa credală printr-o declaraţie de creanţă pe care o s-o facă în atenţia noastră. De asemenea, toate creanţele se îngheaţă”, este opinia adminostratorului judiciar Gheorghe Piperea.

La întâlnirea cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va fi discutat şi planul de redresare şi restructurare a combinatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri