RAR Auto-Pass, documentul fără de care nu se va mai putea înmatricula o mașină second-hand în România, va fi disponibil din 2024

Data publicării:
masini second hand
Sursa foto: Getty Images

Noul program implementat de Registrul Auto Român, RAR Auto-Pass, care va oferi o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate la cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România, va fi disponibil din 2024, a anunţat, marţi, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii, directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu.

"Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate de specialiştii RAR. Vreau să accentuez conştientizarea din partea pieţei, a clienţilor, în ceea ce priveşte starea tehnică a autovehiculului pentru că acesta este un factor foarte important în reducerea accidentelor pe drumurile publice", a subliniat Alecu, citat de Agerpres.

Conform legislaţiei, RAR Auto-Pass este un document ce va fi eliberat la vânzarea maşinii pentru a fi prezentat cumpărătorului. Actul va fi necesar de anul viitor şi va conţine informaţii esenţiale despre indicaţia odometrului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului. Nicio înmatriculare de mașină la mâna a doua nu va mai fi posibilă fără dovada istoricului real, legal al acesteia.

Legea registrului eletronic RAR a fost adoptată și promulgată în primăvară

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat la finalul lunii aprilie proiectul de lege privind înfiinţarea registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) înfiinţează şi gestionează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, se arată în proiect.

Registrul este constituit din informaţiile obţinute de către RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către operatorii economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi din informaţiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Potrivit acestui proiect, este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

"În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi", se mai spune în proiect.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, în măsura în care, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.

"Staţiile de inspecţie tehnică periodică autorizate, precum şi atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecţii efectuate, informaţii referitoare la numărul de identificare al autovehiculului şi valoarea citită a indicaţiei odometrului autovehiculului supus inspecţiei", mai prevede proiectul.

Acesta interzice introducerea pe piaţă, punerea la dispoziţie sau utilizarea de echipamente, programe informatice şi de servicii conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere.

Legea a fost promulgată în luna mai de președintele Klaus Iohannis.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri