Scumpiri pe bandă rulantă de la 1 octombrie

Data actualizării: Data publicării:
taxi

În prag de iarnă, românii vor avea facturi mai mari şi vor plăti carburanţi mai scumpi. De astăzi se scumpesc benzina şi motorina, gaze naturale şi electricitatea. Cei mai afectaţi vor fi însă şoferii pentru că au parte de a doua scumpire în două săptămâni, după majorarea accizei la carburanţi. Având legătură mai mult sau mai puțin cu aceasta, bucureștenii mai primesc o veste proastă: tarifele la majoritatea companiilor de taximetre cresc de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru, o scumpire care vine după mai bine de opt ani de când era în vigoare acest tarif. 

De astăzi intră în vigoare a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi. Sunt încă 19 bani în plus, după ce şi la mijlocul lui septembrie a mai fost o majorare identică. Reintroducerea supraaccizei a urcat preţul benzinei şi motorinei la peste 5 lei pe litru. După scumpirea de azi vom plăti, în medie, cu 20 de lei în plus la fiecare plin, faţă de începutul lunii septembrie.

În aceste condiții, cele mai mari două companii de taxi din Bucureşti, Speed şi Cristaxi, au majorat tarifele de la 1 octombrie. Prima a crescut tariful la 1,69 de lei/km, în vreme ce a doua va practica un tarif de 1,70 lei/km. Surse din piață spun însă că ele vor fi urmate și de celelalte companii de taxi din București.

Se scumpesc şi gazele naturale, o majorare de 6 procente, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus de aproximativ 8 lei la factura lunară a unei familii.

Vom plăti în plus şi de fiecare dată când aprindem becul sau televizorul. Preţul energiei electrice creşte, tot de azi, cu până la cinci procente, iar asta se traduce, în medie, cu o creştere de 4 lei la factura lunară.

Patronatele din industria alimentară avertizează că scumpirile anunţate de stat vor atrage după sine şi majorarea preţului alimentelor.

Citiţi şi: Val de scumpiri în lanț de la 1 octombrie. Prețurile la alimente, credite, gaze, energie și combustibili cresc simțitor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri