VIDEO Primul turn virtual de control al zborurilor din România, construit pe Aeroportul din Brașov. Traficul va fi dirijat din Arad

Data publicării:
turn virtual de control
Aeroportul Brașov-Ghimbav e primul din România cu turn de control virtual. Foto: captură video Adrian Ioan Veştea/ Facebook

Imagini spectaculoase cu primul turn virtual de control al zborurilor funcțional din România și din Europa de Sud-Est. Turnul virtual reprezintă o premieră pentru țara noastră, iar dirijarea traficului se va face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad.

Aeroportul Brașov-Ghimbav e primul din România cu turn de control virtual. Asta înseamnă că decolarea și aterizarea aeronavelor va fi coordonată de specialiștii de la Centrul de Dirijare a Zborurilor din Arad. În inima țării, pe cel mai nou aeroport, a fost instalat un sistem complex de monitorizare, care transmite în timp real imagini la Arad. Timp de trei săptămâni, sistemul a fost testat, iar imaginile publicate arată performanțele sistemului.

La Digi24, un reportaj din seria „Europa. Mi-e bine, ți-e bine” a surprins lucrările de construcție la turnul de control virtual.

Alexandru Anghel, director Direcția de Implementare Aeroport Brașov: „Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, le preluăm în acea clădire și de acolo le transmitem la Arad.”

Florin Manta, director regional, Romatsa: „Premiera, din acest punct de vedere, este că de la Germania încoace, spre Europa Centrală și de Est va fi primul aeroport operațional în întregime dirijat la distanță și, de asemenea, o altă premieră pentru România e că va fi al doilea aeroport din lume construit de la zero cu tehnologia remote tower, fără să mai treacă prin varianta clasică a turnului de control”.

Specialiștii au explicat de ce turnul virtual are avantaje față de cel clasic. Senzorii pot detecta animalele și păsările care ajung în perimetrul aeroportului, iar în condiții meteo grele cum ar fi o ceață puternică, controlorii vor avea o imagine clară a spațiului aerian. Potrivit specialiștilor cadrul „picture in picture”, care ține locul unui binoclu clasic, poate mări imaginea de 30 de ori.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri