Zahărul are cel mai mare preț din ultimii 13 ani, din cauza fenomenului El Nino

Data actualizării: Data publicării:
cantitati mari de zahar
Îngrijorările legate de impactul El Nino asupra recoltelor din Thailanda şi India determină creşterea preţului la zahăr în întreaga lume. FOTO: Profimedia Images

Îngrijorările legate de impactul El Nino asupra recoltelor din Thailanda şi India determină creşterea preţului la zahăr în întreaga lume, astfel că a atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, a declarat vineri FAO, organismul ONU pentru alimente şi agricultură, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Indicele preţului zahărului calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni. Această creştere are loc, în principal, din cauza faptului că există temeri tot mai mari de restrângere a ofertei globale în următoarea campanie (2023-2024)”, explică agenţia în raportul său lunar.

Estimările iniţiale sugerează o scădere a producţiei în Thailanda şi India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, precizează FAO.

Organizaţia subliniază şi recenta creştere a preţului petrolului. Un preţ ridicat al aurului negru încurajează, de fapt, producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piaţă şi creşte preţurile.

Potrivit FAO, o creştere şi mai mare a preţurilor la zahăr a fost, însă, limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiţii meteorologice favorabile.

Preţurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie

Preţurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea preţurilor la ulei (-3,9%), lactate (-2,3%) şi carne (-1%) compensând creşterea preţurilor la zahăr şi porumb, a anunţat FAO.

Indicele FAO pentru preţurile la alimente, care urmăreşte variaţia preţurilor internaţionale ale unui coş de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an şi cu 24% faţă de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă din Ucraina.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creşterea cu 7% a preţurilor la porumb după şapte luni de scădere. Cauza, potrivit agenţiei, este cererea puternică pentru recolta braziliană, vânzările încetinite în Argentina şi o creştere a preţurilor la mărfurile transportate fluvial în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi.

Indicele FAO al preţului orezului, care a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în august, a scăzut uşor (-0,5%), urmare a unei cereri mai scăzute de import.

Partenerii noștri