A început Zapad-2017. Ce trebuie să știi despre cel mai mare exercițiu militar rusesc de la porțile NATO

Data actualizării: Data publicării:
maxresdefault

Până pe 20 septembrie, Rusia și Belarus, singurul aliat al Kremlinului cu punct de acțiune spre arealul Mării Baltice, vor desfășura, începând de joi, Zapad-2017, cel mai mare exercițiu militar al forțelor ruse de la sfârșitul Războiului Rece.

Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat – nu 13.000, ci în jur de 100.000.  

Zapad-2017 se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. 

Exercițiile Zapad-2017 "sunt destinate să ne provoace pentru a ne testa apărarea și de aceea trebuie să fim puternici", a declarat duminică ministrul apărării britanic Michael Fallon, exprimându-și îngrijorarea față de o "Rusie din ce în ce mai agresivă".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că nu vede în aceste manevre „o amenințare iminentă pentru un aliat", regretând în același timp lipsa lor de transparență.

"Rusia este capabilă să manipuleze cifrele cu mare ușurință, motiv pentru care nu dorește observatori străini. Dar un efectiv de 12.700 de soldați anunțat pentru manevre strategice este ridicol", a comentat pentru AFP expertul militar independent rus Aleksandr Golț, potrivit căruia adevărata cifră este cu toate acestea mult sub 100 000 de militari, transmite Agerpres.

În prezent, Rusia deține baze militare în următoarele zone din Belarus: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (stație radar), Bobruisk (bază aeriană) și Baranovichi (bază aeriană).

Ce este Documentul de la Viena

Documentul de la Viena se referă la măsurile de creştere a încrederii şi securităţii (CSBM) în spaţiul OSCE. Negocierile privind măsurile CSBM s-au desfăşurat la Viena încă din 1990,  rezultând Documentul de la Viena 1990 care ulterior, în 1992 şi 1994, a fost revizuit şi aria lui de aplicare a fost extinsă. Ca urmare a trei ani de negociere, la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) a  fost adoptat Documentul Viena 1999 (VD99). Dezbaterile pe tema actualizării VD99, în cadrul reuniunii speciale a Forumului de Cooperare în domeniul Securităţii (FSC) din 30 noiembrie 2011, a dus la adoptarea deciziei de republicare a VD în varianta VD 2011.

Cu ce au venit la „pachet” alte exerciții militare ale Rusiei

Asemenea mega-exerciții militare sunt organizate din patru în patru ani.

Colonelul Tomasz K. Kowalik, directorul Departamentului Militar de Afaceri Externe din cadrul Ministerului Apărării de la Varșovia, și Dominik P. Jankowski. șeful Biroului de Securitate Estică al OSCE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, au prezentat recent, într-o analiză, câteva implicații de modus operandi la care comunitatea internațională ar trebui să fie extrem de atentă, pornind de la felul în care Rusia tinde să exploateze prilejurile de exerciții militare la scară largă.

Nu trebuie să mergem prea departe în trecut pe firul istoriei. Ultimul deceniu ne oferă un exemplu grăitor. Anul 2008, august. În timp ce toată lumea urmărea Jocurile Olimpice de la Beijing, într-un plan secund, pe 8 august, Rusia declanșa un atac-fulger la adresa Georgiei, invadând Osetia de Sud.

Ce se petrecuse cu puțin timp înainte de operațiunea armată? Rușii tocmai ce încheiaseră un exercițiu militar în Caucaz, „Kavkaz 2008”, care - ironia sorții - se desfășurase chiar în nordul Georgiei, între 15 și 31 iulie.

Derulăm înainte: Zapad-2013. Kowalik și Jankowski amintesc că, atunci, exercițiul militar fusese unul fără o „notificare” prealabilă și a vizat, printre alte teritorii, și Crimeea, unde, sub camuflajul evenimentului, rușii au dislocat în peninsula ucraineană un număr semnificativ de trupe, militarii care, peste un an, aveau să contribuie la anexarea de facto a teritoriului ucrainean. 

Ce scenariu de luptă va fi folosit

Potrivit unui draft revelat publicului la sfârșitul lunii august, Zapad-2017 va porni de la următorul scenariu: Belarusul este invadat, iar inamicul, format din grupuri extremiste, caută să planteze discordia între Moscova și Minsk.

Au fost inventate trei țări pe harta prezentată de Statul Major General din Belarus: Veishnoria, Vesbaria și Lubenia.

În timpul exercițiului, tandemul ruso-belarus va lupta cu un adversar fictional care urmărește să submineze puterea guvernamentală de la Minsk și să transforme vestul Belarusului într-o fortăreață separatistă.

Într-o postare pe Twitter, analistul Alex Kokcharov a scris că Veishnoria reprezintă zona romano-catolică a Belarsului, Vesbaria – Lituania, iar Lubenia – Polonia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Alți comentatori au sesizat faptul că granița dintre Belarus și Veishnoria se aseamănă foarte mult cu granița dintre Uniunea Sovietică și Polonia între anii 1920 și 1939.

Câte trupe a desfășurat Rusia față de NATO în ultimii patru ani (INFOGRAFIC)

24687A28-C8C3-4DED-85A8-6E8395672776
Foto: Atlantic Council

Zapad-2017 are loc aproape în paralel cu exerciții în Ucraina la care participă armata americană — ai cărei soldați au defilat în august la Kiev pentru prima oară — și manevre în Suedia, unde sunt mobilizați aproape 19.000 de militari, care simulează un atac fictiv din partea unui „adversar mai mare și sofisticat".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri