Agenția ONU pentru refugiații palestinieni acuză Israelul că îi interzice să ajute Gaza cu alimente: "Un alt cui în sicriu"

Data publicării:
copii cu o farfurie goala in gaza
Unul din doi locuitori ai Fâşiei Gaza se află într-o situaţie alimentară catastrofică. FOTO: Profimedia Images

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a acuzat că Israelul i-a interzis oficial să livreze ajutor alimentar în nordul Fâşiei Gaza și că neagă șansa la supraviețuire a oamenilor înfometați. În replică, Israelul acuză agenția că renunțase de mult să trimită ajutoare.

"În ciuda tragediei care se desfăşoară în faţa ochilor noştri, autorităţile israeliene au informat ONU că nu vor mai aproba convoaiele alimentare ale UNRWA în nordul" teritoriului, a anunţat duminică Philippe Lazzarini pe reţeaua de socializare X, subliniind că agenţia rămâne "principalul colac de salvare pentru refugiaţii palestinieni".

Agenţia nu a mai reuşit să distribuie ajutoare în acest sector, unde riscul de foamete este cel mai acut, din 29 ianuarie, a declarat purtătoarea de cuvânt Juliette Touma. Cu toate acestea, poate continua să facă acest lucru în partea de sud. "Împiedicarea UNRWA să aducă alimente înseamnă, de fapt, negarea posibilităţii de supravieţuire pentru oamenii înfometaţi", a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut o revizuire "urgentă" a deciziei.

"UNRWA a renunţat de mult" la implicarea sa în "distribuirea ajutorului în nordul Fâşiei Gaza", a reacţionat luni COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării responsabil cu afacerile civile palestiniene, adăugând că "lucrează cu organizaţii umanitare şi alte agenţii ale ONU pentru a deschide calea pentru cantităţi mari de ajutor" în nord. "În ultima lună, peste 350 de camioane cu alimente şi alte ajutoare" au reuşit să intre în zonă, a precizat instituţia.

Israelul a acuzat UNRWA că avea ca angajaţi "peste 450 de terorişti" în Gaza şi susţine că 12 dintre angajaţii săi au fost direct implicaţi în atacul fără precedent din 7 octombrie 2023 al Hamas pe teritoriul israelian, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza. Agenţia, care are aproximativ 30.000 de angajaţi în teritoriile palestiniene ocupate, precum şi în Iordania, Siria şi Liban, a renunţat la angajaţii implicaţi.

Dar aproximativ 15 ţări, inclusiv Statele Unite, şi-au suspendat finanţarea la sfârşitul lunii ianuarie, după acuzaţiile israeliene. De atunci, mai multe dintre ele şi-au reluat plăţile.

Decizia de duminică "este un alt cui în sicriul" eforturilor de a furniza ajutor locuitorilor din Gaza, a adăugat purtătoarea de cuvânt a UNRWA, adăugând că nu a fost oferit niciun motiv.

Conform ONU, marea majoritate a celor 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului palestinian sunt expuşi riscului de foamete. Situaţia este deosebit de gravă pentru cele aproximativ 300.000 de persoane care rămân în nordul teritoriului, unde furnizarea ajutorului este şi mai dificilă. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri