Alegeri Republica Moldova. Peste 86% din diaspora a votat pentru Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu

Data publicării:
moldoveni din diaspora la vot
Imagini din Hanovra. Moldovenii din UE s-au așezat la cozi uriașe la secțiile de votare. Foto: Diaspora Connect

Peste 86% dintre cetăţenii din Republica Moldova aflaţi în străinătate, care au votat la alegerile parlamentare anticipate de duminică, au susţinut Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintei Maia Sandu.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 144 din totalul celor 150 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova, PAS a obţinut 86,13% din voturi, informează Agerpres.

În schimb, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) nu s-a clasat decât pe poziţia a patra în preferinţele diasporei moldovene. BECS a întrunit 2,51% din voturi, fiind devansat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, care a fost votat de 2,79% din alegătorii din străinătate şi de Partidul Politic Demnitate şi Adevăr, al lui Andrei Năstase, cu 2,76%.

În cele 150 de secţii de votare din străinătate au votat 212.145 cetăţeni moldoveni.

Forța proeuropeană din Parlamentul de la Chișinău, PAS, are majoritate absolută, cu 52,37 la sută din sufragii, după ce au fost procesate peste 99 la sută din procesele-verbale transmise de secțiile de vot. Opoziția din BECS are 27,48 la sută din voturi, în timp Partidul Șor a scăzut la 5,80. Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri