Ambasadorul francez în Rusia, convocat la Moscova, după ce ministrul francez de externe i-a făcut „mincinoși” pe ruși

Data publicării:
putin si macron
Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Colaj foto: Profimedia Images

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul francez la Moscova, Pierre Lévy, în urma unor declaraţii pe care le consideră „inacceptabile” ale ministrului francez de Externe Stéphane Séjourné, care a apreciat luni că Parisul nu are „interesul” să discute cu Moscova.

„Ambasadorul francez a fost informat cu privire la caracterul inacceptabil al unor asemenea declaraţii, care nu au nimic a face cu realitatea”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Moscova denunţă „o acţiune conştientă şi deliberată” a Parisului „vizând să submineze posibilitatea însăşi a oricărui dialog între cele două ţări”.

„Nu este în prezent în interesul nostru să dicutăm cu oficiali ruşi, pentru că comunicatele date, dările de seamă făcute sunt mincinoase”, declara Stéphane Séjourné la câteva zile după o convornire la telefon a miniştrilor Apărării francez Sebastien Lecornu şi rus Serghei Şoigu, în urmă căreia cele două părţi au prezentat versiuni divergente.

Macron: „Comentarii baroce și amenințătoare”

Vineri, Ministerul rus l-a convocat, în replică, pe ambasadorul francez la Moscova Pierre Lévy.

„Noi considerăm aceste declaraţii ale ministrului francez al Afacerilor Externe o acţiune conştientă şi deliberată a părţii franceze vizând să submineze posibilitatea însăşi a oricărui dialog între cele două ţări”, anunţă Moscova.

În urma unei convorbiri la telefon, la tri aprilie, a lui Sébastien Lecornu cu Serghei Şoigu, care avea drept scop să transmită ruşilor „informaţii utile” despre atentatul de la sala de concert Crocus City Hall, la periferia Moscovei, în martie, preedintele francez Emmanuel Macron a denunţat „comentarii baroce şi ameninţătoare” ale Rusiei.

În darea sa de seamă a acestei convorbiri, care a fost iniţiată de Paris, Moscova şi-a exprimat „speranţa” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atentat care s-a soldat cu 144 de morţi, la 22 martie.

Franţa a respins aceste acuzaţii.

„Mercenari francezi”

Relaţiile Parisului cu Moscova s-au degradat de la începutul acestui an, pe fondul Războiului din Ucraina.

Rusia a revendicat în ianuarie faptul că a ucis 60 de „mercenari” francezi la Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Franţa a denunţat „o manevră coordonată” de dezinformare a ruşilor.

Diplomaţia rusă anunţă că a convocat-o vineri pe ambasadoarea Sloveniei Darja Bavdaz Kuret pentru a o notifica cu privire la expulzarea unui diplomat sloven, ca măsură de „reciprocitate”, în urma unei decizii similare a Ljubljanei în martie de expluzarea a unui reprezentant rus.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri