Anchetă în Spania: Clericii catolici au abuzat sexual peste 200.000 de copii

Data actualizării: Data publicării:
Ombudsman presents report on allegations of sexual abuse in the Catholic Church
Ombudsmanul național al Spaniei, Angel Gabilondo (foto), a spus la conferința de presă unde a fost prezentat raportul că trebuie creat un fond de stat pentru despăgubiri. Sursa foto: Profimedia Images

Se estimează că peste 200.000 de minori au fost abuzați sexual în Spania de către clerul romano-catolic din 1940 până în prezent, potrivit unei comisii independente. Ombudsmanul național al Spaniei, Angel Gabilondo, spune că răspunsul bisericii catolice la cazuri este „insuficient” și solicită crearea unui fond de reparații, transmite The Guardian.

Raportul nu a prezentat o cifră exactă, dar a spus că într-un sondaj de peste 8.000 de adulți, 0,6% au declarat că au fost abuzați sexual de membri ai clerului când erau copii. Această cifră echivalează cu aproximativ 200.000 din populația adultă a Spaniei, de aproximativ 39 de milioane.

Proporția a crescut la 1,13% – echivalent cu peste 400.000 de persoane – când sunt incluse abuzurile comise de membri laici ai bisericii, a declarat ombudsmanul național al Spaniei, Ángel Gabilondo, la o conferință de presă convocată pentru a prezenta concluziile raportului.

Biserica romano-catolică a fost zguduită de o serie de scandaluri de abuz sexual în întreaga lume, care implică adesea copii, în ultimii 20 de ani.

În Spania, o țară tradițional catolică care a devenit extrem de seculară, acuzațiile de abuz clerical abia acum capătă amploare, ceea ce înseamnă că supraviețuitorii agresiunilor sexuale au început să vorbească, după ani de tăcere.

„Din păcate, de mulți ani există o anumită dorință de a nega abuzurile sau dorința de a ascunde sau proteja agresorii”, a spus Gabilondo, un fost ministru al Educației.

Raportul critică atitudinea bisericii, considerând „insuficient” răspunsul acesteia la cazurile de abuz asupra copiilor care implică clerul. Acesta recomandă crearea unui fond de stat pentru plata despăgubirilor victimelor.

Chiar înainte ca raportul să fie prezentat în parlament, Conferința Episcopală Spaniolă a declarat că va organiza luni o ședință extraordinară pentru a discuta concluziile.

Parlamentul Spaniei, în martie 2022, a aprobat în mod covârșitor crearea unei comisii independente conduse de ombudsman pentru a „face lumină” asupra acuzațiilor de abuz sexual asupra „băieților și fetelor fără apărare” în biserica catolică.

Biserica Catolică din Spania, care ani de zile a refuzat categoric să-și desfășoare propria anchetă, a refuzat să participe la ancheta independentă, deși a cooperat furnizând documente privind cazurile de abuz sexual care fuseseră colectate de eparhii.

Pe măsură ce presiunea politică a crescut, în februarie 2022 a însărcinat o firmă de avocatură privată cu un „audit” asupra abuzurilor sexuale trecute și prezente din partea clerului, profesorilor și altor persoane asociate cu biserica, ce ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului.

Biserica spaniolă a declarat în iunie că a descoperit 927 de cazuri de abuz asupra copiilor printr-o procedură de plângeri lansată în 2020. Susține că a înființat protocoale pentru tratarea abuzului sexual și a înființat birouri de „protecție a copilului” în cadrul eparhiilor.

Dar o investigație a celui mai vândut cotidian spaniol, El País, care a început în 2018, a scos la iveală 2.206 victime și 1.036 presupuși agresori care datează din 1927.

„Potrivit experților, acesta este doar vârful aisbergului”, a scris ziarul vineri, înainte de publicarea raportului.

Criza abuzului bisericii a explodat pe scena internațională în 2002, când ziarul Boston Globe a dezvăluit că preoții au abuzat sexual de copii de zeci de ani, iar liderii bisericii au ascuns acest lucru.

Modele de abuz pe scară largă asupra copiilor au fost raportate mai târziu în SUA și Europa, în Chile și Australia, afectând negativ autoritatea morală a bisericii și ai membrilor acesteia.

O comisie independentă din Franța a concluzionat în 2021 că 216.000 de copii – majoritatea băieți – au fost abuzați sexual de către cler din anii 1940 - 1950 încoace.

În Germania, un studiu a constatat 3.677 de cazuri de abuz între 1946 și 2014, în timp ce în Irlanda peste 14.500 de persoane au primit despăgubiri printr-o schemă guvernamentală pentru cei abuzați în instituțiile pentru minori administrate de biserica catolică.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri