Aproape jumătate dintre sportivii de elită din Australia trăiesc în sărăcie: „Mulți s-au gândit să renunțe”

Data publicării:
sportiv care alearga
Mulţi dintre cei 2.304 sportivi chestionaţi au declarat că situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce costurile de cazare şi de călătorie cresc. FOTO: Profimedia Images

Comitetul Olimpic Australian (AOC) a cerut guvernului să investească mai mulţi bani în sport, după ce un sondaj realizat în rândul sportivilor de elită a arătat că aproape jumătate dintre ei trăiesc cu venituri care îi plasează sub pragul sărăciei, relatează Reuters.

Sondajul realizat de Australian Sports Foundation (ASF), o organizaţie caritabilă care strânge fonduri pentru sport, a arătat că 46% dintre competitorii de elită trăiesc cu mai puţin de 23.000 de dolari australieni (14.860 de dolari) pe an.

Mulţi dintre cei 2.304 sportivi chestionaţi au declarat că situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce costurile de cazare şi de călătorie cresc, în timp ce două treimi dintre femei au declarat că sănătatea lor mintală a fost afectată de stresul provocat de încercarea de a se descurca financiar.

Aproape jumătate dintre sportivii care speră să concureze la JO de vară din 2023 s-au gândit să renunțe la sport

Îngrijorător pentru speranţele Australiei de a avea o prestaţie bună la Jocurile Olimpice de la Brisbane, sondajul a arătat că 43% dintre sportivii care speră să concureze la Jocurile Olimpice de vară din 2032 s-au gândit să renunţe la sportul lor.

„Nu ne putem permite să-i vedem pe aceşti tineri sportivi renunţând la visele lor. Presiunea financiară, impactul asupra sănătăţii mintale a sportivilor şi riscurile ca sportivii să părăsească sporturile lor ca urmare a acestui fapt, reprezintă o preocupare uriaşă”, a declarat Matt Carroll, directorul executiv al AOC, într-un comunicat.

În martie, Carroll a declarat că AOC a identificat un deficit de două miliarde de dolari australieni în finanţarea sportului, în cei 10 ani până în 2032, şi a îndemnat guvernul să îl recupereze, în caz contrar existând riscul unui eşec la Jocurile de la Brisbane.

Luna trecută, guvernul a anunţat înfiinţarea unui fond de 20 de milioane de dolari australieni pentru a-i ajuta pe sportivii australieni să se pregătească pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de anul viitor de la Paris.

Recent, guvernul a anunţat o creştere de 200 de milioane de dolari australieni pentru finanţarea sportului feminin, după succesul echipei de fotbal australian, care a ajuns în semifinalele Cupei Mondiale de fotbal feminin, pe care ţara a coorganizat-o.

De asemenea, guvernul naţional şi cel al statului Queensland s-au angajat să aloce aproximativ șapte miliarde de dolari australieni pentru construirea locurilor de desfăşurare a Jocurilor Olimpice din 2032.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri