Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri la graniță

Data publicării:
Armenia Azerbaijan Prisoner Exchange
Avionul rusesc care a transportat prizonierii de război armeni a fost fotografiat pe aeroportul Erebuni din Erevan, Armenia. Sursa foto: Profimedia Images

Azerbaidjan și Armenia au făcut un schimb de prizonieri de război la granița azero-armeană, miercuri, într-un prim pas recent către normalizarea relațiilor, după ce Azerbaidjanul a obținut un succes decisiv în conflictul cu armenii, care durează de zeci de ani, transmite Reuters

Schimbul a presupus eliberarea de către Azerbaidjan a 32 de armeni capturați în mare parte la sfârșitul anului 2020. În schimb, Armenia a predat doi soldați azeri deținuți din aprilie 2023.

Agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că Armenia și Azerbaidjan discutau și despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși a spus că încă nu a fost luată nicio decizie.

„Treizeci și unu de membri ai forțelor armate ale Armeniei capturați în 2020-2023 și un militar capturat în Nagorno-Karabah în septembrie au trecut granița azero-armeniană și se află pe teritoriul armean”, a scris premierul armean Nikol Pashinyan pe contul său de Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru regiunea Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni s-au desprins și au stabilit independența de facto în anii 1990.

Azerbaidjanul a recucerit Karabah într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.

Anunțând schimbul de prizonieri planificat săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile și de a ajunge la un tratat de pace pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale”.

Acordul a fost salutat de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au încercat de zeci de ani să convingă cele două țări să semneze un tratat de pace pentru a soluționa problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.

Armenia și Azerbaidjan au făcut ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii doi ani, pe măsură ce războiul din Ucraina s-a extins.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri