Asasinarea Dariei Dughina. SUA condamnă orice atac intenționat asupra civililor

Data actualizării: Data publicării:
blazonul departamentului de stat al Statelor Unite
Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat luni că SUA condamnă fără echivoc atacurile intenționate asupra civililor de oriunde, atunci când a fost întrebat despre asasinarea Dariei Dughina, fiica ultranaționalistului rus Aleksandr Dughin, într-un atentat cu mașină capcană care a avut loc în apropierea capitalei Moscova, transmite Reuters.

În cadrul conferinței de presă de luni, purtătorul de cuvânt Ned Price a refuzat să spună dacă Washington cunoaște cine s-a aflat în spatele atacului, însă a spus că nu există niciun dubiu că rușii vor înainta „anumite concluzii”.

Serviciul de Securitate Federal al Rusiei a acuzat serviciile secrete al Ucrainei de uciderea Dariei Dughina. Ucraina, care se apără de ceea ce numește un război de cucerire în stil imperialist dus de Rusia, a negat orice implicare în atentat.

Cazul asasinării jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog al Kremlinului, a fost soluţionat, a anunţat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, la nici două zile de la eveniment.

„Crima a fost pregătită şi executată de serviciile speciale ucrainene”, a transmis FSB într-un comunicat.

Asasinatul a fost executat de o femeie, membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează agențiile de presă ruse. Autoarea este identificată de FSB ca fiind Natalia Vovk, cetățean ucrainean, născută în 1979.

Aceasta ar fi sosit în Rusia la 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură 'Tradiţii', unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a stabilit serviciul secret rus.

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, a reacționat la acuzația FSB: „Propaganda rusă trăiește într-o lume fictivă: Femeia ucraineancă și copilul ei de 12 ani au fost «desemnați» responsabili de aruncarea în aer a mașinii propagandistei Dughina. În mod surprinzător, nu au găsit «viza estoniană» la fața locului”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri