Bătălia pentru Mosul. Anchetă despre presupuse abuzuri la adresa civililor de către trupele irakiene

Data actualizării: Data publicării:
Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
KIRKUK, IRAQ - JUNE 25: Kurdish soldiers with the Peshmerga keep guard near the frontline with Sunni militants on the outskirts of Kirkuk, an oil-rich Iraqi city on June 25, 2014 in Kirkuk, Iraq.Tensions are high in Kirkuk after control of the historic Iraqi city was taken over by the Kurds following the abandonment of Army positions by the Iraqi Military.Tens of thousands of people have fled Iraq's second largest city of Mosul after it was overrun by ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) militants. Many have been temporarily housed at various IDP (internally displaced persons) camps around the region including the area close to Erbil, as they hope to enter the safety of the nearby Kurdish region. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Lupta împotriva Statului Islamic în metropola irakiană Mosul ar fi luat o altă turnură. Cel puțin asta susține un fotojurnalist, Ali Arkady, care a publicat un articol în ultimul număr al publicației Der Spiegel despre presupusele abuzuri ale forțele irakiene la adresa civililor.

Refugees Fleeing ISIS Offensive Pour Into Kurdistan
Foto: Guliver/Getty Images

Între timp, fotografiile pe care Ali Arkady spunea că le-ar fi făcut militarilor irakieni săvârșind acte de tortură și crime în rândul civililor din Mosul au fost șterse de pe Twitter din rațiuni de copyright. Fotografiile fuseseră postate pe rețeaua de socializare de către reporterul Der Spiegel Tobias Schneider. Întrebat de reporterii Digi24.ro în legătură cu acest aspect, Scheinder a răspuns: „Au fost șterse din rațiuni de copyright. Zilele următoare va fi lansat un material pentru a completa acestă lipsă”

Autoritățile de la Bagdad au declarat că au demarat o anchetă referitoare la acuzele formulate în publicația germană, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, fotograful Arkady notează în articolul său că, inițial, a dorit să arate lumii greutățile cu care se confruntă „eroii” din divizia de reacție rapidă a Ministerului irakian de Interne, însă a sfârșit prin documenta niște presupuse „crime de război”. Totul s-ar fi petrecut în toamna anului trecut. Arkadi susține că doi militari i-au permis să fotografieze abuzurile care se presupune a fi fost săvârșite de divizia sus-numită. Fotograful mai spune că a văzut bărbați atârnând din tavan legați de brațe cu cordeline și cu ochii acoperiți, un alt bărbat înjunghiat în spatele urechii și o femeie amenințată că va fi violată. Aceste persoane ar fi fost suspectate de legături cu Statul Islamic. Ali Arkady mai scrie că trupele irakiene i-ar fi spus că bărbații pe care i-a văzut spânzurați de brațe ar fi fost torturați apoi „până la moarte”.

Divizia din Ministerul de Interne este una dintre forțele guvernamentale de securitate susținute, la nivel terestru și aerian, de coaliția internațională condusă de Statele Unite, care a reușit, în șapte luni de lupte intense, să scoată de sub controlul Statului Islamic aproximativ 90% din teritoriul metropolei Mosul.

Într-o declarație publică, reprezentanții diviziei militare au acuzat Der Spiegel de publicarea unui articol bazat pe „imagini fabricate și ireale”, potrivit Reuters.

Reprezentantul SUA în coaliția internațională anti-ISIS, Brett McGurk, a scris pe Twitter, comentând subiectul: „Forțele irakiene au plasat curajos protecția civililor ca o prioritate de-a lungul campaniei #Mosul, cu mari riscuri pentru propria lor viață”. Însă a adăugat: „Indivizii sau unitățile care nu reușesc să respecte acel standard fac un deserviciu propriului sacrificiu și trebuie să fie investigați și trași la răspundere”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri