Boala „caprelor zombie” se răspândește în SUA, iar oamenii de știință se tem că ar putea trece la oameni

Data publicării:
caprioare si elani in parcul yellowstone
Boala „caprelor zombie” se răspândește în SUA, Foto: Profimedia

Boala cașectizantă cronică a căprioarelor, sau CWD, cauzată de prioni – agenți patogeni anormali, transmisibili – s-a răspândit în America de Nord. Vânătorii au observat îngrijorați tot mai multe căprioare comportându-se ciudat, relatează The Guardian.

Prionii provoacă modificări ale creierului și ale sistemului nervos ale gazdelor. Animalele salivează excesiv, sunt letargice, slăbite, merg poticnit și au o „privire goală”. De aici i-a fost dat și numele de „boala caprelor zombie”. Se răspândește prin familia cervidelor: căprioare, elani și reni. Este fatală, deoarece nu există tratamente sau vaccinuri.

Faptul că au fost descoperite cazuri în parcul național Yellowstone, al cărui ecosistem susține cea mai mare și mai diversă gamă de mamifere sălbatice mari din SUA, este un important semnal de alarmă, spune Dr. Thomas Roffe, veterinar și director în cadrul Agenției pentru pești și animale din SUA.

„Acest caz ridică gradul de alarmă în privința CWD – și acesta este, în mod ironic, un lucru bun. Este o boală care are implicații ecologice uriașe,” spune el.

Roffe a prezis de zeci de ani că CWD va ajunge în Yellowstone, avertizând că atât guvernul federal, cât și statul Wyoming trebuie să ia măsuri agresive pentru a încetini răspândirea acesteia. Aceste avertismente au rămas în mare parte neascultate, spune el, iar acum consecințele se vor manifesta în fața milioanelor de oameni care vizitează parcul în fiecare an.

Boala este un „dezastru cu evoluție lentă”, potrivit doctorului Michael Osterholm, un epidemiolog care a studiat focarul de encefalopatie spongiformă bovină, sau „boala vacii nebune” – o altă afecțiune prionică – în Marea Britanie și este directorul Centrului. pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase la Universitatea din Minnesota.

Dr. Cory Anderson și-a câștigat recent doctoratul studiind cu Osterholm, concentrându-se pe căile de transmitere a CWD.

„Avem de-a face cu o boală care este fatală, incurabilă și foarte contagioasă. Nu avem o modalitate ușoară și eficientă de a o eradic nici din mediul pe care îl contaminează”, avertizează el.

Odată ce un mediu este infectat, agentul patogen este extrem de greu de eradicat. Poate persista ani de zile în murdărie sau pe suprafețe, iar oamenii de știință raportează că este rezistent la dezinfectanți, formaldehidă, radiații și incinerare la 600 de grade Celsius.

În SUA și Canada, CWD a intrat în atenția specialiștilor nu numai pentru că afectează animalele mari, ci și din cauza posibilității ca aceasta să depășească bariera speciilor. Căprioarele și elanii pot infecta alte mamifere, păsările sau chiar oamenii.

„Focarul de boala vacii nebune din Marea Britanie a oferit un exemplu despre cum, peste noapte, lucrurile pot scăpa de sub control atunci când se întâmplă un eveniment de propagare de la animale la oameni, de exemplu”, spune Anderson.

„Vorbim despre potențialul ca ceva similar să se întâmple. Nimeni nu spune că se va întâmpla cu siguranță, dar e importat ca oamenii să fie pregătiți”, adaugă el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri