„Boala X”: Un laborator super secret din Marea Britanie a început pregătirile pentru următoarea pandemie

Data publicării:
Laboratorul de înaltă securitate Porton Down din Marea Britanie
Schimbările climatice și urbanizarea au făcut ca riscul declanșării unei noi pandemii să fie tot mai mare. Colaj foto: Profimedia Images

Cercetătorii britanici au început să dezvolte noi vaccinuri în așteptarea viitoarei pandemii provocate de o așa-numită „Boală X”, relatează Sky News.

Misiunea este îndeplinită în Porton Down, un complex de laboratoare de înaltă securitate din Wiltshire al guvernului britanic, acolo unde lucrează o echipă cu peste 200 de oameni de știință.

Aceștia au creat o listă de virusuri periculoase de la animale care ar putea infecta oamenii și s-ar putea răspândi cu mare viteză în toată lumea.

Care dintre ele va ieși la rampă și va declanșa următoarea pandemie rămâne de văzut, de aceea oamenii de știință au poreclit această nouă amenințare „Boala X”.

Vaccine research
Laboratorul din Porton Down unde se dezvoltă noi vaccinuri împotriva următoarelor pandemii. Foto: Profimedia Images

„Ceea ce încercăm să facem aici este să ne asigurăm că suntem pregătiți așa încât dacă avem o nouă Boală X, un nou patogen, am făcut pe cât de mult posibil din acea muncă”, a spus șefa Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), Jenny Harries.

„Sperăm că vom putea preveni o pandemie. Dar dacă nu putem și trebuie să răspundem, atunci am început deja să dezvoltăm vaccinuri și agenți terapeutici pentru a o rezolva”.

Centrul de Dezvoltare și Evaluare a Vaccinurilor din Porton Down a fost extins pentru a duce la bun sfârșit misiunea. Inițial, acesta lucra la Covid și testa eficiența vaccinurilor împotriva noilor variante.

Acum, oamenii de știință de la centru sunt acum implicați în monitorizarea mai multor patogeni de mare risc, precum gripa aviară, variola maimuței și hantavirusul, o boală răspândită de rozătoare.

Un prim succes a venit în urma dezvoltării primului vaccin împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo, o boală răspândită de căpușe care are o rată de mortalitate de 30%.

Primele teste clinice au început, 24 de voluntari urmând să primească vaccinul. Boala este întâlnită din ce în ce mai des în Europa pe măsură ce temperaturile globale cresc, iar turiștii europeni se întorc din țările în care s-au infectat.

Defence Science and Technology Laboratory at Porton Down
Cercetătorii de la Porton Down monitorizează mai mulți patogeni de mare risc, precum gripa aviară, variola maimuței și hantavirusul, o boală răspândită de rozătoare. Foto: Profimedia Images

Schimbările climatice și urbanizarea au făcut ca riscul declanșării unei noi pandemii să fie tot mai mare.

Gripa aviară este considerată cea mai mare amenințare în acest moment. Cel puțin 30.000 de păsări marine au murit vara aceasta doar în Marea Britanie din cauza unui noi tulpini a virusului H5N1 care s-a răspândit în toată lumea.

UKHSA a început să monitorizeze persoanele care au intrat în contact cu păsările din crescătorii în caz că virusul se poate răspândi fără să provoace simptome.

Agenția britanică face parte dintr-un efort global de dezvoltare a unui vaccin în maxim 100 de zile de la descoperirea unui nou patogen care ar putea declanșa o pandemie.

Defence Science and Technology Laboratory
Gripa aviară este considerată cea mai mare amenințare în acest moment. Foto: Profimedia Images

„Din punct de vedere istoric, acest lucru ar fi ceva fără precedent”, a spus Harries. „În mod normal ar dura între 5 și 10 ani. Pentru Covid, a fost în jur de 360 de zile.”

Este un proiect foarte ambițios, dar pentru unele virusuri, este cu siguranță posibil, a mai spus Harries.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri