Bolsonaro a fost audiat 3 ore la poliție în legătură cu bijuteriile primite de la guvernul Arabiei Saudite

Data publicării:
jair bosonaro in masina
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a fost audiat la poliție. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Braziliei Jair Bolsonaro a depus mărturie miercuri în faţa poliţiei la Brasilia miercuri şi a negat orice act condamnabil, în cadrul unei anchete privind bijuteriile primite de la guvernul saudit şi intrate ilegal în ţară, notează AFP, preluată de Agerpres. 

"Audierea lui Jair Bolsonaro s-a desfăşurat calm, (el) a răspuns la toate întrebările. A fost o excelentă ocazie de a clarifica faptele", a scris pe Twitter Fabio Wajngarten, fost responsabil pe probleme de comunicare al guvernului Bolsonaro şi actual consilier al fostului preşedinte (2019-2022). 

Jair Bolsonaro a petrecut aproximativ trei ore la sediul poliţiei din capitala Brasilia şi a părăsit locul fără a face vreo declaraţie presei. 

Poliţia federală şi autorităţile fiscale investighează cazul, dezvăluit în martie de cotidianul Estado de S. Paulo. 

Potrivit jurnalului, vama braziliană a confiscat pe Aeroportul Internaţional Guarulhos, lângă Sao Paulo, un set de diamante în valoare de 3,2 milioane de dolari din rucsacul asistentului unui fost ministru al guvernului Bolsonaro. 

Acest ministru şi asistentul său făceau parte dintr-o delegaţie care se întorcea dintr-o vizită oficială în Arabia Saudită, în octombrie 2021. 

Ulterior, a fost dezvăluită existenţa altor două seturi de bijuterii, evaluate conform presei la 100.000 şi 75.000 de dolari. Acestea nu figurau în colecţia preşedinţiei după plecarea lui Bolsonaro, în pofida faptului că aceste cadouri constituie bunuri publice, potrivit Curţii de Conturi a Braziliei (TCU). 

O sursă apropiată fostului preşedinte a declarat pentru AFP că Bolsonaro a negat în faţa anchetatorilor că ar fi comis vreo infracţiune şi că nu a aflat despre bijuteriile confiscate decât în decembrie 2022. 

Sursa a mai explicat că eforturile ulterioare de returnare a bijuteriilor au vizat să evite "vexările diplomatice", având în vedere posibilitatea ca aceste cadouri de mare valoare de la statul saudit să fie scoase la licitaţie în cele din urmă. 

Poliţia nu a comentat declaraţia fostului preşedinte. 

Potrivit legislaţiei braziliene, şeful statului poate păstra doar cadourile "cu un caracter extrem de personal sau cu valoare monetară minimă", a reamintit TCU. 

A fost prima dată când Bolsonaro s-a prezentat în faţa poliţiei în calitate de fost preşedinte, la aproape o săptămână după întoarcerea sa în Brazilia. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri