Cabanele de munte din Elveția o iau la vale

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
alpi fara zapada
Cabanele de munte din Elveția o iau la vale. Creșterea temperaturilor și topirea ghețarilor schimbă solul și ridică mari provocări. FOTO: Profimedia Images

De la plajele Greciei la Alpii Elvețieni, o parte a munților este acoperită de permafrost. După cum indică și numele, ar trebui să fie un strat de pământ înghețat permanent. Dar creșterea temperaturilor și topirea ghețarilor schimbă solul și ridică mari provocări. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30. 

Timp de decenii, cabana Rothorn – care a fost deschisă în 1949 – a sfidat vântul și orice vreme. Dar de la o vreme a început să alunece. Este situată într-o zonă cu permafrost deasupra Zermatt, la aproape 3.200 de metri. Și pe măsură ce permafrostul se topește din cauza schimbărilor climatice, s-au format crăpături.

Andre Berger: "Sunt crăpături aici, atât pe faţadă, cât şi pe interior. Au fost reparate cu ani în urmă. Dar dezgheţarea permafrostului provoacă pagube mai mari."

Multe sisteme de telecabine montane suferă de aceeași problemă. Eggishorn, care are aproape 3.000 de metri înălțime, este o destinație populară. Turiștii au vedere la Marele ghețar Aletsch, cel mai impunător din Alpi. Dar pământul de sub stația de munte este instabil.

Anton Franzen: "Ultimul stâlp de telecabină se schimbă, la fel și stația, dar nu în același mod. Facem măsurători regulate și mișcăm ușor stâlpul când este necesar."

Oficialii spun că siguranța este garantată pentru că mișcările sunt monitorizate cu meticulozitate. Dar va fi un moment în care nu se vor mai putea face ajustări. De aceea, pe Eggishorn este planificat un nou sistem de telecabină, cu restaurant. Dispunând de tehnologie de ultimă generație, va costa 35 de milioane de franci elvețieni.

Valentin König: "Vom pune stația într-un bazin și, datorită preselor hidraulice din ea, vom putea compensa mișcările".

Există, de asemenea, lucrări de construcție la Rothorn Hut, la un cost de 3,7 milioane de franci elvețieni. Andre Berger, de la Clubul Alpin Elvețian: "Repararea cabanei vechi ar fi costat cât construirea uneia noi".

Îți place sau nu, muntele se mișcă. Oricine alege să construiască pe acesta va trebui să ia în calcul costuri mai mari în viitor.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri