Cadavrele nurcilor ucise în Danemarca ar fi contaminat pânza freatică

Data publicării:
Nurci aruncate în gropile comune din Danemarca
Circa 17 milioane de nurci au fost sacrificate în Danemarca. Foto: Profimedia Images

Nurcile aflate în stare de descompunere după ce au fost îngropate în gropi comune din Danemarca în urma campaniei de sacrificare la nivel naţional ar fi contaminat pânza freatică. 

Informațiile au fost făcute publice într-un raport al unei agenții guvernamentale, difuzat de postul local Radio4, potrivit Reuters.

Guvernul danez a dispus sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci la începutul lunii noiembrie, după ce sute de ferme au devenit focare de coronavirus iar autoritățile au descoperit tulpini mutante ale virusului în rândul oamenilor.

Provocarea logistică a îndepărtării unui număr atât de mare de animale moarte a determinat autoritățile să îngroape o parte dintre nurci în gropi dintr-o zonă militară din vestul Danemarcei, la doi metri adâncime.

Autoritățile guvernamentale au declarat ulterior că intenționează să dezgroape nurcile după ce unele cadavre s-au ridicat la suprafață din gropile comune, cel mai probabil din cauza gazelor emanate în procesul de descompunere.

Un studiu recent atrage atenţia că apele subterane din zonă ar putea să fi deja contaminate şi îndeamnă autorităţile să ia măsuri rapide, relatează Radio4.

Raportul a fost comandat de Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului la sfârşitul lunii noiembrie şi a fost realizat de Institutul de Cercetări Geological Survey of Denmark and Groenland şi de Universitatea Tehnică din Danemarca.

În prezent, agenţia efectuează teste suplimentare pentru a evalua impactul gropilor comune asupra mediului, prin sondări geofizice şi foraje. Instituţia a anunţat miercuri că rezultatele sunt aşteptate la începutul anului viitor.

Înaintea de îngroparea nurcilor, autorităţile au declarat că procedeul nu prezintă un risc pentru apa potabilă sau zonele protejate.

Gropile comune, păzite în permanenţă pentru a ţine oamenii şi animalele la distanţă, au stârnit nemulţumirea locuitorilor care se tem de posibile riscuri sanitare.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri