Cheltuieli-record pentru apărare anunțate de UE

Data actualizării: Data publicării:
Military Maneuver "European Endeavour 2006"
LEIPHEIM, GERMANY - NOVEMBER 21: A Finnish soldier patrols a military checkpoint on November 21, 2006 in Leipheim near Ulm, Germany. Germany, the Netherlands and Finland are working together to strengthen European rapid response capabilities, based on the EU (European Union) Battlegroups concept, by providing a fully operational, multinational military unit for the EU during the first half of 2007. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, cel mai mare fond pentru apărare din ultimul deceniu: cinci miliarde de euro. Blocul comunitar îi transmite astfel președintelui ales al SUA, Donald Trump că este gata să plătească pentru a-și asigura securitatea, informează Reuters.

Military Maneuver "European Endeavour 2006"
FOTO: Gulliver/Getty Images

Practic, cele cinci miliarde de euro vor fi folosite de statele membre UE pentru a cumpăra elicoptere și avioane de luptă.

În plus, Uniunea va permite investiții în cercetare militară cu bani de la bugetul comunitar și de la BEI (Banca Europeană de Investiții), facilitând astfel dotarea cu drone și sisteme de apărare cibernetică.

„Nu este vorba despre o armată a UE și nici nu înseamnă cheltuieli în domeniul militar în locul celor pentru asistență socială. Ne confruntăm cu amenințări multiple și trebuie să acționăm”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Pentru crearea fondului va fi necesar un tratat guvernamental, iar planul este ca banii să fie strânși prin emiterea de obligațini.

Cheltuielile militare în interiorul UE au scăzut cu o treime față de nivelul din 2006, ceea ce a făcut ca blocul comunitar să apeleze la SUA pentru echipamente avansate în teatrele de operațiuni.

Un important semnal de alarmă a venit însă de peste Ocean în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Donald Trump a declarat, în primăvară, că sistemul în care Statele Unite se ocupă de securitatea Europei fără să primească ceva în schimb era bun acum 25 de ani, dar că situaţia nu mai poate continua aşa.

„Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm şi că primesc protecţie militară şi alte lucruri. Înşală Statele Unite şi vă înşală pe voi, cetăţenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficienţele din trecut, ori trebuie să plece. Şi dacă asta destramă NATO, aşa să fie!”, a declarat Donald Trump.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri