„Chiar în fața ochilor mei au tras într-un bărbat”. ONU: Toate dovezile indică faptul că civilii au fost „țintiți direct” în Bucha

Data publicării:
Ukraine Kyiv
Mascarul din Bucha. Rușii au ucis sute de ucraineni civili, în timpul retragerii din zonele apropiate Kievului. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului, Liz Throssell, a declarat marți că toate dovezile din orașul ucrainean Bucha indică faptul că civili au fost direct vizați și uciși, relatează AFP, potrivit The Guardian.

Într-o declarație făcută la Geneva, Throssell le-a spus reporterilor că „vorbim despre uciderea directă și țintirea civililor din Bucha”.

Vorbind despre imaginile îngrozitoare cu oameni cu mâinile legate și corpurile femeilor găsite goale și parțial arse, purtătorul de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului a spus: „Acest lucru este extrem de tulburător și sugerează cu adevărat că au fost vizați în mod direct ca indivizi și, aici, ceea ce trebuie să subliniem este că, în conformitate cu dreptul internațional umanitar, uciderea deliberată a civililor este o crimă de război”.

Aceasta a adăugat că „toate dovezile arată că victimele au fost direct vizate și direct ucise”.

„Ai putea argumenta că a existat un context militar, de exemplu, pentru o clădire lovită; este greu de văzut care a fost contextul militar al unui individ întins în stradă cu un glonț în cap sau ars”, a mai spus Throssell.

Un locuitor din Bucha a declarat pentru AFP că a văzut soldați ruși împușcând cu sânge rece un bărbat, în timp ce unități ale trupelor ruse „semănau frica” în orașul situat la 30 km nord-vest de centrul orașului Kiev.

Olena, în vârstă de 43 de ani, a declarat agenției de presă că „în fața ochilor mei, au tras într-un bărbat care urma să ia mâncare de la supermarket”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a acuzat trupele ruse de crime de război, dar Kremlinul a negat responsabilitatea, sugerând că imaginile cu cadavrele din Bucha sunt „false”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri