China a trimis un nou ambasador în Afganistan. Talibanii l-au primit cu mare fast

Data publicării:
talibanii cu noul ambasador chinez
În cadrul ceremoniei de la palat, premierul taliban Mohammad Hasan Akhund a strâns mâna cu Zhao și „a acceptat acreditările noului ambasador chinez”. Sursa foto: captură YouTube

Talibanii l-au întâmpinat pe Zhao Sheng ca noul ambasador al Chinei în Afganistan în timpul unei ceremonii fastuoase care a avut loc miercuri la palatul prezidențial din Kabul. China se numără printre puținele țări, inclusiv Pakistan, Iran și Rusia, care și-au menținut o prezență diplomatică în Afganistan de când talibanii au reluat controlul în 2021, transmite CNN.

În cadrul ceremoniei de la palat, premierul taliban Mohammad Hasan Akhund a strâns mâna cu Zhao și „a acceptat acreditările noului ambasador chinez”, a declarat biroul primului ministru pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

„Onorabilul prim-ministru al Emiratului Islamic a mulțumit conducerii Chinei pentru numirea domnului Zhao Sheng în funcția de ambasador și și-a exprimat speranța că această numire va ridica relațiile diplomatice dintre cele două țări la un nivel superior și va începe un nou capitol. ”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid.

Potrivit biroului prim-ministrului, Zhao a spus că China este „un bun vecin al Afganistanului” și „respectă pe deplin independența, integritatea teritorială și independența Afganistanului în procesul decizional”.

Zhao a adăugat că China nu are o politică de interferență în afacerile interne ale Afganistanului și nu dorește ca Afganistanul „să devină zona sa de influență”.

Premierul taliban a spus că relațiile dintre cele două țări au fost „la un nivel bun” și „și-a exprimat speranța de a întreprinde mai mulți pași pentru consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale”, potrivit lui Mujahid.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a precizat într-o declarație că numirea vine în urma „rotației normale a ambasadorului Chinei în Afganistan” și că are „intenția de a continua promovarea dialogului și a cooperării” între cele două țări.

Ministerul a spus: „Politica Chinei față de Afganistan este clară și consecventă”.

China, un vecin al Afganistanului cu investiții substanțiale în regiune, a fost precaută cu privire la potențialele provocări de securitate reprezentate de întoarcerea bruscă a talibanilor după retragerea SUA în august 2021.

De atunci, oficialii chinezi au subliniat intensificarea cooperării cu Afganistan, împreună cu alți vecini regionali, în chestiuni precum cooperarea împotriva terorismului, „colaborarea economică” și stimularea „stabilității și dezvoltării regionale”.

În mai, China, Afganistan și Pakistan au promis că vor consolida legăturile trilaterale în materie de securitate și combatere a terorismului, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai celor trei țări la Islamabad.

La întâlnire consilierul de stat chinez și ministrul de externe Qin Gang a spus că acordă „o mare importanță prieteniei cu Afganistan și Pakistan”.

De notat că, de la întâlnire, cele trei părți au convenit să coopereze în ceea ce privește programul de infrastructură și comerț Inițiativa Belt and Road, prin care China a investit masiv în regiune.

Ei au convenit, de asemenea, să creeze legături economice mai strânse prin extinderea Coridorului Economic China-Pakistan (CPEC) în Afganistan „pentru a promova conectivitatea, a îmbunătăți comerțul transfrontalier, a spori integrarea economică a celor trei țări și a realiza o dezvoltare durabilă”.

CPEC este un proiect emblematic al Inițiativei Belt and Road, în valoare de 60 de miliarde de dolari, care leagă regiunea de vest a Chinei Xinjiang de portul strategic Gwadar al Pakistanului de la Marea Arabiei, cu o rețea de drumuri, căi ferate, conducte și centrale electrice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri