„China ar trebui să fie un pic mai sinceră în privința originilor pandemiei de coronavirus”, spune ambasadorul SUA la Beijing

Data publicării:
Nicholas Burns
Nicholas Burns, ambasadorul american în China. Foto: Profimedia Images

China ar trebuie să fie mai sinceră în privința originilor apariției coronavirusului care provoacă Covid-19 și care s-a aflat în spatele pandemiei, a declarat ambasadorul american la Beijing, luni, după ce Departamentul Energiei din cadrul administrației SUA a concluzionat că pandemia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei scăpare de laborator, scrie Reuters.

Ambasadorul Nicholas Burns spune că este nevoie să se pună presiune pe China pentru ca aceasta să aibă un rol mai activ în OMS în această privință.  

„China trebuie să fie, de asemenea, mai sinceră în privința a ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani în Wuhan și cu originile crizei Covid”, a declarat Burns, referindu-se la epicentrul inițial al epidemiei de coronavirus din China.

„Suntem într-un moment bizar acum, în care chinezii, care cred că au pierdut dezbaterea privind balonul la nivel global, au pierdut influență și credibilitate la nivel internațional din cauză a ceea ce au făcut, și dau vina pe noi

E un pic orwellian, și este și mai frustrant pentru că cred că toată lumea știe care este adevărul”, a mai spus diplomatul american.

WSJ a scris, duminică, pentru prima oară, că Departamentul Energiei din SUA a concluzionat că pandemia a fost rezultatul unei scăpări a virusului dintr-un laborator din Wuhan, o evaluare respinsă de guvernul de la Beijing.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat, duminică, că există „o multitudine de păreri în comunitatea de informații” cu privire la originile pandemiei.

Când i s-a cerut să comenteze, diplomația chineză a făcut referire la un raport al OMS care susține originea naturală a pandemiei, cel mai probabil un virus cu origine la lilieci.

„Unii ar trebui să se oprească din a mai reacredita povestea cu «scurgerea din laborator», să se oprească din a încerca să discrediteze China și să se oprească din a politiza căutarea originilor”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri