China pretinde că o navă a Marinei SUA a pătruns ilegal în apele teritoriale: „SUA au subminat grav pacea şi stabilitatea regională”

Data actualizării: Data publicării:
USS Gabrielle Giffords navighează în Marea Chinei de Sud
USS Gabrielle Giffords este o navă de luptă din clasa Independence a Marinei Statelor Unite ale Americii. Sursa foto: Profimedia Images

Armata chineză a anunţat, luni, că o navă a Marinei americane a pătruns ilegal în apele adiacente Second Thomas Shoal, un atol disputat de mai multe națiuni, aflat în Marea Chinei de Sud, care a fost recent obiectul mai multor confruntări maritime, transmite Reuters, preluat de News.ro.

„Statele Unite au subminat grav pacea şi stabilitatea regională”, a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni din Sud al Chinei, adăugând că Statele Unite au perturbat Marea Chinei de Sud şi au încălcat suveranitatea Chinei.

Americanii spun că USS Gabrielle Giffords desfășura operațiuni de rutină

China se află în dispute cu mai mulţi dintre vecinii săi din cauza revendicărilor sale extinse privind apele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Marina americană a precizat că USS Gabrielle Giffords, o navă de luptă din clasa Independence, desfăşura operaţiuni de rutină în apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, în conformitate cu dreptul internaţional.

„În fiecare zi, Flota a 7-a a SUA operează în Marea Chinei de Sud, aşa cum o face de zeci de ani”, a precizat Marina americană într-un comunicat. „Aceste operaţiuni demonstrează că ne angajăm să susţinem o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă”.

China își extinde revendicările asupra apelor teritoriale ale Mării Chinei de Sud

În ultimele luni, China a avut mai multe confruntări cu nave filipineze şi a protestat faţă de faptul că navele americane patrulau în zonele disputate.

Potrivit armatei chineze, nava americană s-a deplasat în apele adiacente cu ceea ce China numeşte reciful Renai, cunoscut şi sub numele de Second Thomas Shoal, o parte a insulelor Spratly. Second Thomas Shoal se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, potrivit unei hotărâri a unui tribunal al Naţiunilor Unite din 2016.

Purtătorul de cuvânt al armatei chineze a declarat că nava americană a fost monitorizată şi urmărită şi că „trupele chineze din teatrul de operaţiuni sunt în alertă maximă în orice moment pentru a apăra în mod ferm suveranitatea naţională”.

Duminică, Paza de Coastă din Filipine a desfăşurat două dintre navele sale în Marea Chinei de Sud după ce a monitorizat o creştere „alarmantă” a numărului de nave ale miliţiei maritime chineze la un recif din zona economică exclusivă a ţării.

Franța cere Chinei să dea dovadă de moderație

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna i-a cerut luni Chinei să dea dovadă de moderaţie cu privire la acţiunile sale în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, informează AFP, preluată de Agerpres.

Beijingul şi-a intensificat exerciţiile militare în strâmtoarea Taiwan, cu importanţă strategică, iar Garda de coastă chineză a fost acuzată de hărţuirea vaselor de pescuit filipineze în apele contestate.

Și Australia a criticat China

În luna noiembrie, Australia a criticat China pentru atitudinea sa „periculoasă şi neprofesionistă” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii săi militari a fost rănit de impulsuri ale sonarului unei nave de război chineze aflate în apropiere.

„Suntem îngrijoraţi de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile Marinei australiene, precum şi Filipinelor acum câteva săptămâni”, a declarat Catherine Colonna, în limba engleză, în faţa Clubului presei australiene de la Canberra.

„În strâmtoarea Taiwan trebuie să domine calmul şi stabilitatea; cu siguranţă lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat ea, lansând Chinei apelul de a reduce tensiunile în regiunea Asia-Pacific.

Catherine Colonna s-a întâlnit cu omoloaga sa, Penny Wong, la Canberra

China revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, inclusiv zonele maritime şi insule aflate în apropierea ţărilor vecine. Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam au revendicat şi ele suveranitatea asupra mai multor insule şi recife disputate, dintre care unele în zone ce ar putea conţine rezerve de petrol bogate.

Colonna, care se va afla până marţi la Canberra, s-a întâlnit cu omoloaga sa australiană Penny Wong.

Şefa diplomaţiei franceze s-a deplasat în noiembrie în China pentru a încerca să relanseze în special schimburile culturale între Paris şi Beijing, suspendate în timpul pandemiei de COVID-19. Cu acel prilej, ea a lansat un apel la un „dialog aprofundat” între Franţa şi China cu privire la provocările majore la nivel global.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri