CIA va încerca să medieze, la Paris, un acord de armistițiu între Israel și Hamas

Data publicării:
William Burns
William Burns, directorul CIA. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Directorul CIA, serviciul american de informaţii, se va întâlni, „în următoarele zile la Paris”, cu omologii săi israelian şi egiptean, precum şi cu prim-ministrul Qatarului, pentru a încerca să încheie un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas, a declarat, vineri, pentru AFP, o sursă de securitate dintr-un stat implicat în negocieri, conform Agerpres.

Această sursă a confirmat, astfel, informaţii din mai multe surse de presă americane potrivit cărora preşedintele Joe Biden intenţionează să-l trimită foarte curând în Europa pe şeful CIA, William Burns, în speranţa de a negocia un armistiţiu în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor.

Joe Biden a discutat cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, despre „ultimele evenimente din Israel şi Gaza, inclusiv despre eforturile de eliberare a ostaticilor răpiţi de Hamas”, a anunţat, vineri, Casa Albă, subliniind că nu este de aşteptat niciun anunţ „iminent”.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, potrivit autorităţilor israeliene. Aproximativ o sută au fost eliberate la sfârşitul lui noiembrie în cursul unui armistiţiu în schimbul unor prizonieri palestinieni, iar 132 de ostatici sunt încă ţinuţi captivi pe teritoriul palestinian, dintre care 28 ar fi murit.

În ripostă, Israelul a promis că va „anihila” Hamas, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, şi a lansat o vastă operaţiune militară care a dus la moartea a 26.083 de oameni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit oficialilor din Gaza.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri